Знаете ли, че благодарение на ваксините от 1988 г. до днес детският паралич е намалял с 99%? Или че рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти? Морбили пък остава една от най-заразните болести в света, от която само през 2018 г. са заболели 82 000 европейци, като 72 души от тях са починали. В България случаите на морбили продължават да растат и в момента броя им вече е 463 души.


Това са само малка част от големите постижения и факти около ваксините, които от създаването си до днес, работят за поддържането на стабилна основа за здраве на човечеството. Защото имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираният човек, но и околните, припомнят организаторите на традиционната Европейската имунизационна седмица. Тя стартира утре – 24 април, и ще продължи до края на месеца с различни активности и информационни кампании.


Инициативата се провежда от 2005 г. насам и е подета и координирана от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).Слоганът тази година е „Защитени заедно, #Ваксините Действат” (“Protected Together, #Vaccines Work”)”, а целта на Европейската имунизационна седмица 2019 е да се повиши осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност. Основната цел е да се отдаде заслужено внимание на „личностите“, които всеки ден допринасят за реализирането на имунизациите – медицинският персонал, който прилага ваксините, родителите, които избират да ваксинират децата си, както и всеки, който търси и разпространява само основана на доказателства информация за ваксините, и с това осигурява възможност за по-добър живот на другите.


За популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope. От СЗО отбелязват, че имунизациите спасяват милиони хора всяка година от заболявания и смърт. Въпреки това, днес все още има близо 20 милиона неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца.


Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват живота и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на подобрената имунопрофилактика. А следването на Националния имунизационен календар на всяка страна е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксинопредотвратимите заболявания.


Съвременният имунизационен календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Имунизациите се провеждат от общопрактикуващите лекари, а всеки, който не е упражнил правото си на избор на личен лекар, както и лицата, които не са здравноосигурени, могат безплатно да получат задължителните ваксинации в имунизационния кабинет към Регионалната здравна инспекция във всеки областен град.

 

#ВаксинитеДействат - фактите:


Имунизация на деца

 • Всяко дете заслужава равна възможност да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това. 
 • Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.
 • Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които са твърде малки за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди и възрастните баби, и дядовци.
 • Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, стартирала в началото на 2017 г., осигурява безплатно и препоръчителната ротавирусна ваксина на бебета от 6-седмична възраст до горна възрастова граница съгласно кратката характеристика на приложената ваксина с цел да намали значително честотата на острите гастроентерити при кърмачетата.

 

Имунизация на подрастващи

 • Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.
 • Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето, и е необходимо да се поставят реимунизации с комбинираната ваксина (дифтерия/тетанус/коклюш) по време на юношеството, и отново в зряла възраст.
 • Ранното юношество (9-13-годишна възраст) е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломни вируси (HPV), което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. Човешките папиломни вируси са широко разпространени и се предават по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените.
 • Юношеството е времето, в което се прилагат допълнителни дози за по-траен имунитет ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, коклюш, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено добре запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че имат приложена ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.

 

Имунизация на възрастни

 • Ваксините предлагат защита за всички възрасти. С тях защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.
 • Грипът засяга хората от всички възрастови групи. При пациенти на възраст ≥ 65 години.1,2 е доказано, че възрастта е фактор за по-голяма податливост към инфекции и намалява капацитета на имунната система (имунно стареене) за борба с тях. Грипът е особено опасен за пациентите с хронични заболявания, особено при тези със сърдечносъдови заболявания (заболяване на коронарната артерия), хронични белодробни състояния (хроничен бронхит), хронични бъбречни състояния (бъбречна недостатъчност) и метаболитни заболявания (диабет).
 • С развитието на науката и технологиите рутинно се прилагат ваксини срещу все повече заразни заболявания, които преди това са били нелечими или инвалидизиращи. Повечето от прилаганите в миналото ваксини вече са напълно обновени.
 • Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.
 • Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и херпес Зостер за възрастни пациенти в някои страни; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни специалисти, изложени на риск от заразяване.
 • Здрави възрастни носители на заболявания могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.
 • Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар, или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите за нас ваксини.