Децата във Великобритания вероятно ще могат да се ваксинират срещу Ковид-19 още през август. Това предвижда правителственият план за постигане на възможно най-голям национален имунитет, съобщи The Telegraph.

 

Новият срок е с месеци по-рано от планирания досега, пише изданието, позовавайки се на два източника, участващи в изготвянето на плановете.


 

Правителствените служители очакват резултатите от проучване на безопасността на ваксината при деца, което се провежда от Оксфордския университет относно ваксината, разработена с AstraZeneca.

 

Окончателното решение ще бъде взето, след като резултатите от него са готови.

 

В проучването за безопасността на ваксината участват 300 деца на възраст между 6 и 17 години. Резултатите от него се очакват скоро, а заключенията ще бъдат представени през юни или юли. Засега от Оксфордския университет не посочват срок за завършване на изследването, което започна през февруари.

 

В Израел, която е сред страните с най-голям дял ваксинирани граждани в света, вече се поставят ковид ваксини на 16- и 17-годишни.

 

Поддръжниците на плана за масова ваксинация във Великобритания виждат в имунизирането на децата средство за ограничаване на инфекцията. Критиците, от своя страна, отбелязват, че мярката е ненужна заради относително ниския риск, който Ковид представлява за децата, но и заради недостатъчните данни за безопасността на ваксините при тях.

 

При сегашните темпове от около три милиона дози ваксини поставяни седмично, е възможно повечето от 11-те милиона деца в училищна възраст във Великобритания да бъдат имунизирани преди началото на новата учебна година.

 

Говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в кралството уточнява, че "все още не е взето решение дали децата да се ваксинират". Понастоящем само деца с много висок риск от тежък Ковид-19 могат да получат ваксина.

 

 „Децата съставляват близо четвърт от населението, така че дори да успеем да постигнем 100 % ваксинационно покритие сред възрастното население, това ще осигури само 75% покритие“, посочва проф. Адам Фин, професор по педиатрия в Центъра за детски ваксини в Бристол.

 

Правителството на Великобритания планира всеки пълнолетен гражданин да получи първата си доза ваксина срещу Ковид-19 до края на юли.

 

Източник: 

https://www.telegraph.co.uk/politics/2021/03/23/exclusive-children-line-covid-vaccines-august/