Министерският съвет прие Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19, а самото ваксиниране ще започне най-рано през януари 2021 г. с ваксината на Pfizer.

 

Това стана ясно на днешния брифинг на здравните власти във връзка с разпространението на Ковид-19.


 

Ваксините  ще бъдат внесени, след като получат разрешително от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от Великобритания, където ваксинирането ще започне преди това, посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Само една от шестте ваксини срещу Ковид-19, за които Европейската комисия е сключила договор за доставка, се очаква да получи оценка на своята ефективност и безопасност от Европейската агенция по лекарствата до края на тази година.

 

Ваксината на Pfizer се намира в най-напреднал стадий на оценка и се очаква тя да приключи на 29-ти декември, след което ще бъде разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

 

Прилагането на ваксините ще се извършва само от здравните специалисти след одобрението им от Европейската агенция по лекарствата.

 

Другата ваксина, чиято оценка се очаква да приключи скоро, е тази на Moderna – очакванията са това да се случи до края на януари, след което следва издаването на разрешително от Европейската агенция по лекарствата.

 

Информацията за ефективността и приложението на ваксините непрекъснато ще се актуализира в Националния план.

 

В оценката на ваксините е ангажиран почти целия експертен капацитет на Европейския съюз, за да се гарантира, че те отговарят на изискванията за качество и безопасност.

 

Националният план за ваксиниране е изработен от работна група с участието на специалисти от Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, представители на Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз“, посочи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

В плана са използвани указанията на Световната здравна организация (СЗО) и опитът на няколко европейски държави, сред които Германия, Франция, Италия.

 

Той е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия и инфраструктура, уточни здравният министър.

 

Той допълни, че планът ще се актуализира в зависимост от обстановката.

 

Той съдържа преглед на всички ваксини, които са в процес на разработване, по информация на производителите към 30-ти ноември 2020 г.

 

В първата фаза ще имат право да се ваксинират лекарите, медицинските сестри, санитарите, специалистите по дентална медицина, фармацевтите и помощник фармацевтите.

 

В тази категория попадат над 243 000 души, от които над 30 хиляди лекари и 10 хиляди дентални лекари.

 

Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно и ще се извършва след ясно изразено желание и подписване на информирано съгласие за избраната ваксина, подчерта здравният министър.

 

Във втората група влизат учителите и персоналът на социални институции, както и служителите във ферми за отглеждане на норки.

 

В третата група са участниците в поддържането на важни за обществения живот дейности, сред които персоналът на комуналните предприятия, като структурите на ВИК.

 

В четвъртата фаза ще могат да се ваксинират хората над 65 години и тези с хронични заболявания. В тази група влизат около 1,8 млн. души.

 

В петата фаза предимство ще имат уязвимите групи от населението, свързани с условията и начина им на живот.

 

Фазите на ваксинирането и обхвата на групите са определени след консултации със специалисти с опит в имунологията, вирусологията и епидемиологията.

 

Страната ще бъде разделена на шест региона, за които ще отговаря съотвената РЗИ:

 

  • РЗИ Враца ще отговаря за район 1, който включва области Видин, Монтана и Враца;
  • РЗИ Велико Търново отговаря за район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;
  • РЗИ Варна отговаря за район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра
  • Столична РЗИ отговаря за район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград
  • РЗИ Пловдив отговаря за район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали
  • РЗИ Бургас отговаря за район 6 – Сливен, Ямбол и Бургас

 

За изпълнението на плана се създава Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.

 

Директорите на съответните здравни инспекции ще бъдат привлечени в щаба, за да се гарантира добрата организация на плана за ваксиниране.

 

Със съдържанието на Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19 в Република България можете да се запознаете ТУК.