От 24 до 30 април се отбелязва Европейската имунизационна седмица, която ще премине под мотото: „Ваксини: за по-добър и по-дълъг живот“. 

 

Тази година фокусът на имунизационната седмица е върху пет теми, свързани с имунизациите в детска възраст като превантивна мярка срещу тежко протичащи и социално значими инфекциозни заболявания, срещу рак на маточната шийка и др. 


 

Кампанията насочва общественото внимание и към значението на ваксинацията срещу Covid-19 за преодоляване на пандемията от коронавирусната инфекция.

 

От 1988 г. насам разпространението на едно от най-опасните остри вирусни инфекциозни заболявания - полиомиелитът, е намаляло с 99%.

 

Две дози от ваксината срещу морбили (дребна шарка) предпазват почти 100% от това сериозно и силно заразно заболяване.

 

Рубеолата при бременни жени може да причини вродени дефекти и дори смърт на плода, но имунизацията срещу заболяването в детството предпазва от заразяване през целия живот.

 

Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

 

Комбинирани ваксини като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш редуцират броя на необходимите клинични посещения и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.

 

Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с редовен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за предотвратяване на заболяването.

 

Ваксинацията е най-ефикасната профилактика и срещу грип и остри респираторни заболявания.

 

Масовата имунизация осигурява колективен имунитет и намалява разпространението на заразните заболявания сред населението, което води до по-ниски нива на заболяемост и смъртност. 

 

Това означава, че когато голям процент от популацията в отделните страни е напълно имунизирана според условията на националните им календари, в резултат на изградения колективен имунитет, се защитават и тези, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани.

 

Към момента ваксините са и основното средство за справяне с пандемията от Covid-19. Приложението им вече втора година доказва, че те намаляват вероятността от заразяване, а при евентуална инфекция, предотвратяват опасността от тежко протичане на заболяването, усложнения, хоспитализации и летален изход.