Ваксинациите срещу коронавирус в страните от Европейския съюз (ЕС) ще могат да започнат от 27-ми декември.

 

Това важи за ваксината на Pfizer-BioNTech, която се очаква идната седмица да получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата, предава Ройтерс.


 

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посочи в Twitter, че на 27, 28 и 29-ти декември ваксинацията ще може да започне в целия ЕС и призова за координиран старт на кампанията по ваксинирането в Европа.

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще свика своята експертна комисия на 21-ви декември, която да оцени ваксината, произведена от щатската фармацевтична компания Pfizer и немския й партньор BioNTech.

 

Доставките на ваксината, която се произвежда в Белгия и Германия, ще започнат на 26-ти декември.

 

Всяка от 27-те страни в ЕС ще организира и координира собствената си програма за ваксинация.

 

Междувременно Европейската комисия приключи преговорите си с фармацевтичната компания Novavax за закупуването на потенциалната ѝ ваксина срещу Ковид-19.

 

Договорът с Novavax предвижда ЕК да закупи от името на всички държави-членки 100 милиона дози, с опция да се доставят допълнителни 100 милиона дози.

 

Това ще добави седма ваксина срещу Ковид-19 към портфолиото от ваксини за страните от ЕС.

 

Вече са подписани договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna.

 

Ваксините ще бъдат пуснати на пазара, след като се докаже тяхната безопасност и ефективност, и след като получат разрешени за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

 

Страните от ЕС ще получат ваксини, пропорционално на броя на населението си, и ще могат да даряват ваксини на по-бедни държави или да ги пренасочват към други европейски държави.

 

Novavax е биотехнологична компания, разработваща ново поколение ваксини за сериозни инфекциозни заболявания. Ваксината им е на на базата на белтъчни субединици и вече се намира в трети етап на клинично изпитване.

 

Европейската комисия е решила да одобри тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология и опита на компанията в разработването на ваксини.

 

От 4 май 2020 г. досега Комисията е събрала почти 16 милиарда евро в рамките на глобалния отговор на коронавируса, който включва мерките за търсене на лечение и разработването на ваксини срещу коронавирус.