След извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за ваксината на Pfizer-BioNTech - Commirnaty.  Промяната е приета, считано от 10 септемри, 2021 г. при условия на съхранение на свръхниска температура.


Новият срок на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца. Това 3-месечно удължаване се отнася само за флакони, произведени след датата на одобрение на промяната като същото 3-месечно удължаване на срока на годност може да се прилага ретроспективно за флакони, произведени преди датата на одобрение на промяната.


Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 г. могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑ 90 °C до ‑ 60 °C.
 


В писмо до Българския лекраски съюз главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призовава да се създаде организация, която да информира всички временни имунизационни пунктове и общопрактикуващи лекари за въведените промени, касаещи ваксинацията.
 

Новият срок на годност е отразен и в листовката на ваксината. От нея става ясно, че веднъж размразени ваксини не бива да се замразяват отново.

 

Неотворените флакони, съхранявани при - 90 оС - 60 оС могат да се транспортират при -25 градуса до -15 градуса до две седмици, след което отново могат да се върнат на -90 и -60 градуса. Тогава също срокът им на годност е 9 месеца.

 

Размразеният флакон има годност до един месец при температура от 2 до 8 градуса, а за транспортиране може да се използва до 12 часа.

 

При употреба неразпечатаният флакон може да се съхранява до 2 часа при до 30 градуса. С размразените флакони може да се работи в условия на стайна светлина.

 

Comirnaty трябва да се приготви от медицински специалист, като се използва асептична техника, за да се гарантира стерилността на приготвената дисперсия. 

 

След разреждане флаконите с Comirnaty съдържат шест дози ваксина по 0,3 ml. За да се изтеглят шест дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с малък (неизползваем) мъртъв обем.

 

Преди разреждане размразената дисперсия може да съдържа бели до почти бели непрозрачни аморфни частици.