Ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но на този етап с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. В тази възрастова група с AstraZeneca не трябва да се ваксинират жени с повишен риск от тромбоза.

 

Това съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че при жени под 60 години с признаци за тромбоза ще се прилага ваксина, различна от AstraZeneca.


 

Засега Националният оперативен щаб обаче няма решение дали на жените с тромбоза, на които вече е поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca, ще се постави втора доза от същата или от друг вид ваксина.  

 

Здравният министър посочи, че това предстои да се обсъди, защото до момента няма нито едно проучване за ефективността от поставянето на две различни по вид ваксини.

 

По думите му възможните усложнения, свързани с образуване на съсиреци, са малко вероятни, защото настъпват по-рядко от веднъж на 10 000 случая.

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) излезе с официално становище на 7 април, че образуването на кръвни съсиреци е рядка нежелана реакция след ваксиниране с AstraZeneca и ще бъде включено в листовката на ваксината.

 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов посочи, че лекарите трябва да предупреждават за риска от образуване на съсиреци и да наблюдават своите пациенти две седмици след ваксинирането.

 

Той допълни, че в ЕАЛ продължава да тече предварителният преглед на данните за още три ваксини срещу Ковид-19: тези на NovaVax, CureVac и Sputnik V. Водят се и предварителни консултации с производителя на китайската ваксина SinoVac.

 

В отговор на журналистически въпрос, здравният министър заяви, че иРНК ваксините ще са достъпни във ваксинационните центрове когато наличните количества са достатъчно големи, без да уточни кога точно ще се случи това.

 

Той посочи, че отново ще се отворят първа и втора фаза на ваксинирането, защото много сестри, лекари и учители, които не са се ваксинирали през януари и февруари, са изявили желание да се включат.

 

Според председателя на щаба проф. Венцеслав Мутафчийски вече се отчита тенденция на подобрение, която все още е изключително крехка. Все пак пиковата точка от третата вълна е възможно да е отминала, спомена той.

 

За последните 14 дни смъртните случаи с коронавирусна инфекция са били средно 23 на 100 000 души в сравнение с 27,7 на 100 000 на 8 декември 2020 г., когато е връхната точка на смъртността по време на втората вълна.

 

Към момента България е втора по смъртност сред страните от ЕС и ЕИП, след Унгария, и също втора на Балканския полуостров, след Северна Македония.

 

14-дневната заболяемост е 635 на 100 000 население и България е девета в ЕС и ЕИП и четвърта на Балканите.

 

Най-висока с над 700 на 100 000 души е заболяемостта в София, Варна, Перник, Бургас, Русе и София област. Най-ниска заболяемост под 500 на 100 000 население има в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

 

От 12 април, понеделник, в училище ще се върнат децата от 1 до 4 клас, заедно с тези от 7, 8 и 10 клас, посочи образователният министър Красимир Вълчев.

 

Учениците от горния курс ще учат присъствено за две седмици, след което от 26 април в класните стаи ще влязат учениците от 5, 9 и 12 клас.

 

12 клас ще приключат учебната година на 14 май.

 

Образователният министър уточни, че броят на заразените учители е около 500 към момента, което е по-малко от пиковите стойности през ноември и декември. Изготвят се и допълнителни списъци за ваксиниране на учители.