Ваксина срещу варицела ще се предлага на българския пазар от 2020 година. Тя няма да е често от задължителния имунизационен календар, а родителите сами ще взимат решението дали да имунизират детето си срещу шарка. В Европа подобна ваксина е включена в задължителните календари на 17 страни членки.


„Идеята ни е напролет – през март-април, да започнем промяна в наредбата за имунизациите, така че да я включим в имунизационния календар. Без да има задължителен характер, но родителите, които желаят, да имат достъп до нея. В момента тя не е регистрирана в страната и не се внася. Смятам, че след включването й фирмите доставчици ще проявят интерес, така че от 2020 година да е достъпна”, обясни главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред в. „24 часа“.


По думите му заболяваемостта от варицела в страната расте с всяка изминала година. У нас годишно от варицела боледуват средно между 5 и 7 хиляди деца, но за 2018 г. статистиката сочи, че случаите са били близо 24 000 - с над 1000 повече в сравнение с 2017 г. „Ръстът ще продължи поне още 1-2 години“, допълва д-р Кунчев.Важната стъпка напред по отношение на ваксините от 2019 г. е осигуряването на противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тя също не е задължителна, но е препоръчителна защото пази хората от най-уязвимата група при сезонния грип от усложнения. Ваксината е заложена в гласуваната наскоро от правителството Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. С приемането ѝ Министерски съвет си постави за цел да намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват - най-вече сред хората над 65 години, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.


През пролетта се очакват и други промени в имунизационния календар на страната. От месеци епидемиолози обсъждат вариантите да отпадне една БЦЖ реимунизация срещу туберкулоза и да бъде добавена една срещу коклюш. Идеята е българският календар да се синхронизира с препоръките за прием на ваксини на Световната здравна организация (СЗО) и европейската имунизационна практика.