Ракът на маточната шийка е втората по честота причина за смърт сред младите жени след рака на гърдата. Всяка втора жена в света е заразена с вируса, който причинява рак на шийката на матката, но не е задължително да се разболее, съобщи д-р Богдан Петрунов, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Според специалистите, скрининговата програма в България не работи. Доказателство за това е фактът, че една трета от заболелите се откриват в трети – четвърти стадий на заболяването, а 49% от българските жени никога не са правили цитонамазки.

За последните 25 години заболяемостта и смъртността в резултат от рак на шийката на матката у нас се е увеличила двойно, а тенденцията в световен мащаб е обратна, сочи статистиката.

Ваксината срещу рак на шийката на матката вече е и на българския пазар. Желаещите да се имунизират срещу болестта ще трябва да се подложат на три мускулни инжекции, всяка от които струва по 275 лева. Ваксината ще се продава с рецепта в аптеките и ще се поставя от личния лекар.
Желателно е имунизираните жени да са на възраст от 9 до 26 години, тъй като ваксината е профилактична.