Все още няма доказан случай на български или чуждестранен гажданин, пребиваващ на територията на България с коронавирус. Ежедневно на сайта на Министерство на здравеопазването се пуска информация има ли такива данни или не. „Досега нямаме потвърждения. Имаме редица лица, които са взети под болнична карантина, които своевременно се изследват. Когато станат изследванията, ние ги обявяваме веднага на широката общественост“, заяви на днешния извънреден брифинг, организиран от премиера Бойко Борисов, проф.  д-р Мутафчийски, началник на кризисния щаб.


В хода на ситуацията у нас министър-председателят е разпоредил 100 000 литра спирт да се деблокират от Държавния резерв, заради липсата на дезинфектанти и спирт в аптеките. Производители на маски също да си трансформират производството, така че да няма недостиг.


Премиерът Бойко Борисов се обърна към социалния министър много внимателно да се следи ситуацията с болничните листове на хората, които излизат в карантина заради пътувания в страни, в които е доказано наличието на коронавирус.Освен във Военномедицинска академия, отделни сгради се обособяват към болниците  „Пирогов“ и „Александровска“, които евентуално да поемат случаи на доказани заболели от коронавирус. Допълнително ще се обособяват отделения в други болнични заведения в страната. На срещата стана ясно още, че се отпускат 77 млн. лева от Фонда за бедствия и аварии, с които да се купят тестове, маски и дезинфектанти, за да се обезпечат медицинските екипи в лабораториите, болниците и по границата. 


Междувременно, по повод първия установен случаи на заразен с новия коронавирус COVID-19 в Гърция, Външно министерство препоръчва на българските граждани да следват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка в страната.


Гръцките власти в лицето на Министерство на здравеопазването и Националната здравна организация предприемат организирани мерки за ограничаване на разпространението на вируса на територията на страната чрез повишаване на информираността, наблюдение на директно пристигащите от райони, засегнати от болестта и проследяване на всички потенциално свързани със засегнатите до момента от коронавируса четирима души, предаде БНТ.

 

Повече по актуалната тема за новия коронавирус може да проследите във видео материала.