Университетската болница „Света Марина“ във Варна може да поеме грижата за 332 пациенти с Ковид-19.

 

Броят на леглата за пациенти с коронавирус е увеличен с 50 само за една седмица, съобщават от лечебното заведение.


 

За една седмица 612 пациенти с потвърден Ковид-19 или със съмнения за заболяването са били прегледани във варненската болница.

 

За периода от 23 до 29 ноември през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“  са преминали 1086 пациенти.

 

37 болнични легла са пригодени за интензивно лечение на пациенти с Ковид-19.

 

Университетска многопрофилна болница във Варна разполага с над 1300 легла, от които заети в края на ноември са били 478.

 

Пациентите в интензивни отделения към 29-ти ноември са били 64. Излекуваните през миналата седмица пациенти са 176, а починалите – 54.

 

Успоредно с лечението на инфекциозни заболявания, болницата оказва и спешна медицинска помощ по профилите на останалите й клинични структури.

 

От лечебното заведение посочват, че са подготвени с всички необходими количества дезинфектанти, лични предпазни средства, медикаменти и консумативи.

 

Центърът по роботизирана хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ разполага от 1 година с последен модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi. Чрез него се извършват минимално инвазивни операции на храносмилателния тракт, органите на коремната кухина, урологична и гръдна хирургия и други.