За първи път у нас бе извършена роботизирана операция за отстраняване на тумор на панкреаса.

 

Операцията е извършена от екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".


 

С помощта на робота "Да Винчи" е бил отстранен частично панкреасът на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор.

 

Операцията е минимално инвазивна и първа по рода си в страната. Пациентът е изписан без усложнения няколко дни след интервенцията.

 

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, посочват от лечебното заведение.

 

След извършената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски контрол се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение.

 

Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно - със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия.

 

Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система "Да Винчи" - моделът Xi, позволява прецизно изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури.

 

Невроендокринните тумори на панкреаса произхождат от ендокринните клетки на жлезата, съсредоточени в т.нар. островни клетки, затова се наричат още тумори на островните клетки.

 

Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произхожда от екзокринните части на жлезата. Могат да не предизвикват симптоми или да предизвикат редица разнообразни оплаквания, според това дали са функционални и секретират хормони.

 

В повечето случаи навременното дефинитивно отстраняване на тези тумори е много важно, защото злокачествените образувания често дават метастази в черния дроб.

 

Роботизираната хирургия е минимално инвазивно оперативно лечение, което предоставя възможно най-малко травматично и безопасно хирургично лечение.

 

Роботизираната хирургична система Да Винчи позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции, което е особено важно в случаите, когато се оперират силно чувствителни зони.

 

Този вид хирургия е предпочитан метод при онкологични заболявания в областта на урологията и гинекологията - при лечение на рак на простатата, пикочния мехур, бъбрека, различни видове злокачествени образувания на женската полова система - рак на ендометриума, маточната шийка, яйчниците и други видове хирургия в областта на малкия таз.