“Световен ден на сърцето – къде е България в кардиологичната карта на Европа?” Това е темата, която днес поставя Дружеството на кардиолозите в България по повод Световния ден на сърцето.


Основната идея на Дружеството е да се насочи общественото внимание към сърдечносъдовите заболявания. Докато светът е фокусиран върху борбата с COVID-19, сърдечносъдовите заболявания продължават да бъдат най-честа причина за смърт, а коронавирусът има тежки последствия за пациентите със сърдечни заболявания поради по-голямата им предразположеност от развиване на остри усложнения.

Дружество на кардиолозите в България стартира национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.
 

Под мотото „Използвай сърцето си“ - фокус на Световния ден на сърцето тази година са грижата за своето сърце, контролът на сърдечносъдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне на вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот. 


 

„Целта на препоръките е да се осигури по-добро качество на лечение на сърдечно болните хора. Опитваме се да сме в крак с това, което прави Европейското кардиологично дружество. Те представиха план за действие, в който има доста препоръки, за да има подобряване на лечебните показатели, но без подкрепа на ниво институции трудно можем да постигнем някакъв напредък. Преждевременната смъртност преди 65 години е два пъти по-голяма у нас, отколкото в Европа“, каза чл. кор. проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ.

Актуално национално представително проучване за обществените нагласи, свързани с информираността за сърдечносъдовите заболявания и рисковите фактори и измерващо до каква степен българите отдават значение на атеросклеротичните сърдечносъдови заболявания, показва, че по-информирани по темата са възрастните, докато по-младите са фокусирани повече върху онкологичните заболявания или инфекциозните, по-специално върху коронавируса.

Въпреки че почти 90% от българите твърдят, че знаят какво е атеросклероза, масовото възприятие е, че атеросклерозата и другите сърдечносъдовите заболявания са единствено проблем на възрастните. 

Следващият извод от проучването е, че българите поверяват здравето си изцяло на своя личен лекар.


„Отговорността за здравето на всеки човек е лично негова и незнанието не е оправдание“, заяви  д-р Васил Трайков, председател на Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

„Виждаме траен отказ от отговорност към собственото здраве. Антиваксърските настроения са много показателни в това отношение.”, подкрепи го и доц. доц. Васил Велчев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология (BulSIC).

Според председателя на БЧК д-р Надежда Тодоровска трябва да предпазваме не само себе си, но и останалите хора в обществото. Макар БЧК да работи с групи за обучение за оказване на първа помощ при сърдечносъдови инциденти, само 30% от хората са минали обучение за първа помощ, дори предвид факта, че то трябва да се подновява на всеки пет години, обясни тя. 

Друг голям проблем у нас е синдромът на внезапната сърдечна смърт, чийто единствен начин за предотвратяване е използването на автоматични дефибрилатори.

 

Проф. Иван Груев от Клиника по кардиология в НМТБ „Цар Борис III“ София съобщи, че Дружеството на кардиолозите е успяло тази година да разгърне широка кампания. 

 

„Имаме много голяма подкрепа от университетските болници, студентите медици, аптечната мрежа, в някои от най-големите предприятия, предвиден е уебинар за общопрактикуващите лекари.”

 

По инициатива на Дружеството на кардиолозите в България се създава Националният алианс за сърдечно-съдово здраве.

 

По повод Световния ден на сърцето Дружеството на кардиолозите в България е организирало осветяване в червено на значими национални обекти.

Днес в 20:00 ще бъдат осветени в червено Националния дворец на културата в София, паметник-мавзолеят “Св. Георги Победоносец” в Плевен, фонтаните пред общината в Пловдив, крепостта “Царевец” във Велико Търново и щабът на флота във Варна.

 

За първа година България се присъединява към призива на Световната сърдечна федерация.