Голяма част от родителите на децата в училищна възраст нямат навик да ги проверяват вкъщи и смятат, че грижата за извършване на филтър за паразити и обезпаразитяването е ангажимент на медицинските специалисти в училище. Те обаче са малко на брой и трудно успяват да обхванат големия брой ученици.


Затова в София стартира Национална информационна кампания за борба с училищните нахалници въшките: „Училище без въшки“. През обучение преминаха над 200 медицински сестри от столичните училища, а с практически лекции в инициативата се включиха д-р Виолета Николаева от Центъра по кожно- венерически болести и Нина Петрова, главен инспектор от Столична регионална здравна инспекция. Кампанията е на Столична община, Сдружение „Култура без граници“, сектор Здраве, с подкрепата на „Хедрин“.


„Основната цел на кампанията е паразитите да не достигат до класната стая , както и да се предизвика по-голямо ангажиране на родителите по проблема“, заяви на старта на кампанията Росица Пандова от Сдружение „Култура без граници“. Специалистите подчертаха, че въшките нямат предпочитания към определен тип гостоприемник, но тъй като се пренасят лесно чрез директен контакт или чрез размяна на принадлежности, това прави децата по-често обект на опаразитяване.Важно е да се знае...

Опаразитеността с главови въшки не е признак на нечистоплътност. Въшки се откриват и в чисти и в мръсни коси. Почистването от паразитите не е еднократно, а се изпълнява по схема, като трябва да се третира не само опаразитеното дете, но и всички у дома. Ако 2 седмици след началото на лечението детето още има въшки или скалпът изглежда инфектиран се търси задължително съвет от лекар.


Задължение на родителите на опаразитеното дете е да закупят необходимия препарат от аптечната мрежа и да третират окосмената част на главата му, според указанията на фирмата производител. След обработка главата на детето е необходимо да бъде почистена механично до пълното изчистване от въшки и гниди и то да бъде допуснато отново в ученото заведение само след преглед от медицинския специалист, който да удостовери липсата на паразити. Препоръчителният минимум е поне една проверка от родителите седмично вкъщи, като част от хигиенните навици на детето. При опаразитяване с главови паразити трябва да бъдат прегледани и останалите членове на семейството.


Експертите наблегнаха и на това, че препоръчителния продукт срещу въшки трябва да бъде лесeн за нанася и кратко време за въздействие, щадящ кожата на главата и косата, за да не се развиват резистентност и дерматити. На събитието беше обърнато внимание и на емоционалното състояние на децата, защото често те се чувстват отхвърлени от проблема с опаразитяването. Много деца вече са се сблъскали с отчуждението и нападките на връстниците си, така че задача на възрастните е да вдъхват сигурност и увереност, че не са направили нищо лошо.