В шест града в страната от днес ще работят дежурни детски градини и ясли за деца на медиците на първа линия в Ковид отделенията.

 

В София детските градини са две, а в Бургас – три. Дежурни градини ще има и в Пловдив, Велико Търново, Варна и Стара Загора.


 

В столицата за децата на медиците ще се грижи персонала на 124-та градина в кв. "Крива река" и 117-та детска градина в Младост.

 

„Тази инициатива беше поета от много други колеги в страната. Очаквано, в първия ден все още имаме малко дечица. В 124-та в първи ден дойдоха 3 деца, надявам се да помогнем в този момент да са спокойни родителите“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Необходими за постъпване са заявление от родителя и декларация, че детето е здраво. При случай на заразено дете има изолационен блок, в който детето да изчака своите родители да го приберат, предава Bulgaria ON AIR.

 

Три детски градини в Бургас ще осигуряват денонощна грижа за децата на бургаските медици: „Звездица-Зорница“ в жк. Зорница, „Калина Малина“ в кв. Ветрен и „Морска звезда“ в к-с „Меден рудник“.

 

Те ще осигурят денонощна грижа за децата в яслена и градинска възраст, но и за тези в първи, втори и трети клас.

 

Една детска градина и една детска ясла ще работят и във Велико Търново за децата на всички служители на първа линия, ангажирани в борбата срещу епидемията от коронавирус.

 

Те ще приемат децата на лекари, медицински сестри, санитари, персонал в здравните заведения и в социални услуги в 24-часов режим, както и децата на фармацевти и полицаи.

 

Избрани са Детска градина „Райна Княгиня“ и детска ясла „Пролет“. Местоположението им е в кв. „Колю Фичето“ – в близост до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – болницата с най-голямо натоварване в грижата и лечението за пациенти с коронавирус.

 

Двете градини ще работят по време на извънредните противоепидемични мерки, включително и през почивните дни.

 

Ще се даде възможност и за пренощуване на децата на родителите, които дават нощни смени и нямат възможност техни близки да гледат детето.

 

Една детска градина и една ясла във Варна ще приемат деца на медици, които са на първа линия в борбата с Ковид-19, съобщи областният управител на града Стоян Пасев. ДГ „Петър Берон“ и детска ясла № 4 „Приказен свят“ са в непосредствена близост до Окръжна болница.

 

Една детска градина и една яслена група и в Стара Загора ще приемат децата на ангажираните денонощно в борбата с Ковид-19. Това са детска градина „Зорница” и дежурната яслена група в Детска ясла № 7 „Еделвайс”. В тях ще се приемат не само деца на медици, работещи в Ковид-отделения, но и на хора с други професии, които са на първа линия в борбата със заразата.