Общината и болницата в Севлиево стартираха целенасочена програма, с която се надяват да се справят с недостига на кадри в здравеопазването.

 

За целта ръководството на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" - Севлиево и Община Севлиево стартират стипендиантска програма за медицински кадри.


 

В рамките на тази програма ще бъдат осигурени стипендии и жилище на желаещите да учат за медицински сестри.

 

Първият етап от програмата е насочен към специалистите по здравни грижи заради все по-сериозния недостиг на медицински сестри, особено в по-малките населени места.

 

За целта лечебното заведение ще покрива семестриалните такси на младите хора, които желаят да се обучат за медицински сестри.

 

Ще им бъде осигурена и почасова заетост в болницата и допълнителни стимули. В замяна на това завършилите медицински сестри ще трябва да работят няколко години в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов".

 

Предвижда се да им бъде осигурена и жилищна база, посочват от община Севлиево.

 

"Анализирахме ситуацията много внимателно и стигнахме до извода, че проблемът с липсата на кадри в здравеопазването може да се реши единствено чрез целенасочена програма. Нашата болница ще стартира пилотен проект и се надявам колегите от другите лечебни заведения да последват примера ни, за да не остане здравната система без специалисти в близките години", коментира управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

 

Желаещите да се включат в стипендиантската програма на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" - Севлиево могат да се свържат с лечебното заведение на тел.: 0675 38 333 или на е-mail: mbal_sevlievo130@abv.bg.

 

"Вярвам, че за кратко време ще успеем да съберем екип от млади хора, които да поемат щафетата от специалистите в пенсионна възраст, за да продължи лечебното заведение и в бъдеще да предлага медицински услуги на високо ниво", каза кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

 

Той изрази надежда, че пилотният проект ще докаже своята ефективност и може да прерасне в бъдеща национална програма.

 

Недостигът на медицински персонал – и най-вече на медицински сестри и санитари, постави в критична ситуация много от болниците в по-малките населени места, заедно с високата възраст на голяма част от медицинските сестри.

 

Наложи се здравните власти да прибягнат до помощта на студентите медици и доброволци, за да се попълнят с нужните им кадри Ковид отделенията в редица болници.

 

Според редица здравни експерти изготвянето на национална стратегия за привличане и задържане на медицински кадри е от първостепенна важност.