Артритът е едно от най-разпространените ревматични заболявания в света, което се свързва с болки в ставите, и може да засегне както хора в напреднала възраст, така и деца.

 

Заболяването е сред водещите причини за намалена трудоспособност в Европа, а в България с него са диагностицирани над 100 хил. души.


 

Голяма част от тях обаче остават без лекарска грижа и лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града.

 

Нито един практикуващ ревматолог няма в Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил.

 

Почти всички ревматолози у нас са съсредоточени в няколко града, коментира пред БНР проф. Румен Стоилов от столичната болница "Свети Иван Рилски":

 

"Имаме 20-30 души, които специализират и в най скоро време ще вземат специалност. Така, че ние като наситеност на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна".

 

Данни на Европейската лига за борба с ревматизма показват, че около 60% от всички здравословни проблеми, които възникват на работното място, са от групата на ревматичните заболявания.

 

Те са главна причина за отпуск по болест и преждевременно пенсиониране заради физическо увреждане в европейските страни.

 

Артритът е автоимунно заболяване, при което са засегнати една или няколко стави, тъканите около тях или други съединителни тъкани.

 

Най-честата форма на артрит е артрозата. Други често срещани негови форми са подаграта, ревматоидният артрит и лупусът.

 

На 12 октомври отбелязваме Международния ден за борба с артрита. Тази година той ще мине под надслов “Време за работа“. Кампанията на Европейската лига за борба с ревматизма има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от артрит.

 

Последиците от започналата през март пандемия на коронавирус за хората, страдащи от тези заболявания, ще бъдат обсъдени по време на онлайн дискусия, организирана от Европейската лига за борба с артрита.

 

В рамките на форума ще се обобщят предизвикателствата, пред които са изправени хората, живеещи с ревматични заболявания, както и практическите и политически мерки, които могат да помогнат за подобряване на трудовата им заетост.

 

Редовните упражнения и физическата активност като ходене, колоездене и плуване намаляват болката при артрит и подобряват работоспособността, настроението и качеството на живот при хората с това заболяване.

 

Правилното хранене и поддържането на здравословно тегло може да намали риска от артроза на коляното.