Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията разшириха възрастовата група за приложение на ваксината срещу коронавирусна инфекция на Pfizer. С нея вече ще могат да се ваксинират и деца над 12-годишна възраст.

 

Щатските експерти по обществено здраве дадоха одобрението, след като изпитанията на ваксината показаха, че няма тежки алергични реакции след приложението ѝ при деца и тя се понася добре.


 

Американската агенция по храните и лекарствата разреши ваксината при деца над 12 години на 11 май. Здравните власти препоръчват децата да се ваксинират, въпреки че повечето от тях преболедуват ковид-19 леко или безсимптомно.

 

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, 17 млн. са децата на възраст от 12 до 15 години, които могат да бъдат ваксинирани срещу ковид-19, което ще позволи безопасното им връщане в училище наесен.

 

В изпитването на ваксината са участвали 2260 деца, от които на половината е поставена плацебо ваксина, посочват производителите Pfizer-BioNTech. Ваксината е показала 100% ефективност при над 1000-та деца, на които е била поставена.

 

Междувременно продължава педиатричното проучване за оценка на безопасността и ефикасността на ваксината при деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Pfizer и BioNTech очакват да имат окончателни резултати от изпитването на ваксината при деца на възраст от 2 до 11 години през септември. Данните за деца на възраст от 6 месеца до 2 години се очакват през четвъртото тримесечие на годината.

 

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, близо 118 млн. са американците, които са напълно ваксинирани срещу ковид-19. Това се равнява на около 35% от цялото население.

 

Първата си доза са получили близо 154 млн. американци, или над 46% от населението. От хората на възраст над 65 години 72% са напълно ваксинирани, а 84% са получили поне една доза.

 

Одобрени за приложение в САЩ са ваксините на Pfizer, Moderna и Johnson and Johnson. 90% от американците имат ваксинационен пункт в радиус на 8 км от мястото, където живеят.

 

Европейската агенция по лекарствата също започна преглед на безопасността на ковид ваксината на Pfizer при деца над 12 години. Становището ѝ се очаква през юни.

 

Източник:

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-receive-first-us-authorization

https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0512-advisory-committee-signing.html