В област Русе започна ваксинацията срещу Ковид-19 на бездомните и скитащи лица. С ваксината на AstraZeneca са били имунизирани 10 души в първия ден на инициативата, а графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място.

 

Кризисната трапезария на БЧК в дунавския град е превърната в импровизирана амбулатория, където се извършва ваксинацията на една от най-уязвимите групи.


 

На дошлите да се имунизират се измерва кръвното налягане и температурата, а лекар от РЗИ ги разпитва за здравословното им състояние и затова как се чувстват. Ако някой от имунизираните се почувства зле, той може да потърси лекарска помощ в някоя от болниците, а ако има леко неразположение, от БЧК също са готови да реагират.

 

В най-кратки срокове се планира да започне имунизация на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ.

 

Според лекарката, имунизираща бездомниците, е необходимо масова ваксинация да започне и сред ромското население, особено при лицата, които нямат лични лекари.

 

Предвижда се на 16 април, четвъртък, да бъдат имунизирани още 10 човека.

 

Като бездомни и скитащи в Русенска област са регистрирани около 60 човека. Всички те имат възможност да се имунизират срещу коронавирусна инфекция, като инициативата се осъществява съвместно между местното РЗИ и русенския Червен кръст.

 

Имунизационни кабинети, в които се поставят ваксини срещу Ковид-19 в област Русе, са разкрити в:

  • УМБАЛ „Канев“ – Русе;
  • МБАЛ „Юлия Вревска – Бяла“;
  • СБАЛПЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“;
  • Медицински център „Медик Консулт“;
  • УМБАЛ „Медика Русе“;
  • Медицински център 1 – Русе;
  • Регионална здравна инспекция – Русе.

Имунизацията засега се извършва само с ваксината на AstraZeneca. От русенското РЗИ уточняват, че записването за ваксинация става единствено чрез регистрация на електронния портал за ваксиниране, а не чрез обаждане на стационарни или мобилни телефонни номера в РЗИ.

 

Работното време на имунизационните кабинети в област Русе може да бъде видяно на следния уеб адрес: https://www.rzi-ruse.com/files/imun-kab.pdf, но всеки, желаещ да се запише, трябва предварително да го направи в Единния регистър.