Кръвният център в Пловдив разширява обхвата на хората, които са преболедували Ковид-19 и искат да дарят кръвна плазма.

 

Това вече ще може да се случва и само с тест за антитела от сертифицирана лаборатория или с епикриза от болнично лечение.


 

Във всички кръвни центрове в страната, с изключение на този във Военномедицинска академия, задължително условие за дарение на кръвна плазма е предоставянето на положителен PCR тест.

 

Това възпрепятства много желаещи да помогнат за лечението на болни от коронавирус.

 

За по-малко от месец в центъра по трансфузионна хематология в Пловдив са взети 68 единици плазма, които са насочени към болници не само в Пловдив, предава БНТ.

 

На фона на увеличаващия се брой на заболели с коронавирус, се увеличава и необходимостта от кръвна плазма, която се включва в комбинираното лечение на пациентите.

 

В Пловдив плазма може да се дарява от 18 ноември, когато беше подсигурен чрез дарение един апарат. Втори апарат ще бъде подсигурен до края на годината.

 

Два вида кръвни дарители идват в кръвния център, разказват от там. Едните идват да даряват за свои приятели и близки, а другите просто го правят като жест на добрина и съпричастност.

 

Не са малко обаче и случаите на хора, които са преболедували коронавируса и идват да дарят, но нямат официален PCR тест. Точно заради това в кръвния център е взето решение да се разшири гамата на пациентите, които могат да даряват.

 

Решението е взето на базата на становище на Европейската агенция по наблюдение на заболеваемостта в Швеция, където се препоръчва разширяване на обхвата на пациентите, които са подходящи за дарителство.

 

„След един разширен дирекционен съвет и обсъждане с професионалистите, решихме, че и ние лека-полека можем да разширим гамата и всъщност, не само официалният PCR, а също и антигенното изследване или пък изследването на антитела, но в лицензирана оторизирана лаборатория с документ. Също бихме могли да обсъждаме и епикриза, който е лежал, така че разширяваме възможностите за даряване, но с индивидуална лекарска преценка при всеки", обясни директорът на Центъра по трансфузионна хематология Соня Джевизова.

 

Кръвна плазма чрез плазмафереза може да се дарява също така в Националния център по трансфузионна хематология и Военномедицинската академия в София, както и в регионалните кръвни центрове във Варна и Плевен.

 

В градовете Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и Бургас кръвна плазма може да се дарява чрез метода на стандартното кръводаряване. До дни се очаква доставката на специален апарат в кръвния център в Стара Загора, което ще позволи и там да се извлича плазма чрез плазмафереза.