Столичната спешна болница „Пирогов“ стартира програма за здравно възстановяване за хората, които изпитват неврологични и дихателни проблеми след преболедуване от Ковид-19.

 

Програмата се разкрива в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в лечебното заведение.


 

Целта е да се подпомогне оздравителният процес при хора със симптоми и след края на боледуването.

 

В програмата се включва и Медицинският център към „Пирогов” , който ще консултира пациентите с неврологични усложнения след Ковид-19. Неврологът д-р Добромир Илиев ще приема записалите се в сряда и четвъртък между 14:00 и 16:00 ч.

 

В Лечебния център към Отделението по физикална и рехабилитационна медицина между 08:00 и 18:00 ч. хората с дихателни затруднения ще преминават през дихателни упражнения и техники за възстановяване на белодробната функция.

 

От „Пирогов“ посочват, че програмата е разработена на базата на препоръки, утвърдени от Световната здравна организация (СЗО).

 

В програмата могат да се включат нуждаещите се, които имат талон за специалист (за невролог или за физиотерапия). Предварително записване на час на телефон 02/ 915 43 34 може да се направи всеки работен ден между 11:00-13:00 ч.

 

„ Месеци наред след преболедуване на Ковид-19 пациентите се оплакват от умора, задух и болки в тялото. Нашата цел е да бъдем от полза точно на тези хора, за да могат възможно най-бързо да се върнат към нормалния си начин на живот. Нашите специалисти ще се погрижат час по скоро те да си върнат силите и увереността” , казва  доц. Красимира Казалъкова, началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в „Пирогов”.

 

През февруари 2021 г. безплатни прегледи за рехабилитация след Ковид стартира и УМБАЛ „Александровска“. Програмата за долекуване и рехабилитация след Ковид-19 там е разработена съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

 

Междувременно стана ясно, че от 8 март „Пирогов“ спира плановият прием и плановите операции заради растящия брой новозаразени с коронавирус у нас.

 

Забраняват се и свижданията в лечебното заведение, а тежко болни пациенти ще могат да се придружават само от един човек.

 

В болницата ще се извършва ваксинация срещу Ковид-19 само на хора с поставена първа доза и на приоритетните групи. Днес в "Пирогов" ще бъдат ваксинирани с първа доза членовете на Секционните избирателни комисии.