Хората, страдащи от жълтеница и някои онкологични заболявания, ще могат да се прегледат безплатно при специалисти от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” на 17-ти април.

 

„COVID-19 постави пациентите с други заболявания в безпрецедентна изолация. Стотици българи продължават да отлагат срещата си със специалист, докато състоянието им не изисква неотложна медицинска помощ. В тяхна подкрепа най-голямата спешна болница в България ще провежда безплатни консултации, които ще достигнат и до пациентите в цялата страна“, съобщават от лечебното заведение.


 

В първия ден за безплатни прегледи ще могат да се прегледат страдащите от жълтеница, както и хората с онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреасна система и на стомашно-чревния тракт.

 

Характерно пожълтяване на очните ябълки, лигавиците и кожата на дланите и ходилата са първи сигнал, че трябва да потърсите помощ от специалист в жлъчно-чернодробната хирургия. Жълтеницата е състояние, което свидетелства за начало на заболяване на кръвта, черния дроб или жлъчните пътища.

 

Редовната среща със специалист е задължителна за хората с онкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата и е гаранция за това, че заболяването е под контрол, съветват лекарите от „Пирогов“.

 

В първия ден за безплатни прегледи ще се включи началникът на Клиниката по хирургия доц. Добромир Сотиров. Той ще преглежда на 17-ти април, събота, при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Записването на час за консултация става всеки ден от 09:30 до 18 часа на телефон 0885 33 64 31.

 

Доц. Сотиров усъвършенства своите хирургични умения във Великобритания и Франция. През последната една година той оперира в Университетската болница на Оксфорд. Преди това шест години работи за Университетската болница Пол Брус в Париж. Оперирал е една година и в Университетската болница на Червения кръст в Лион. Там той натрупва опит в коремната и жлъчно-чернодробната и панкреасна хирургия.

 

Доц. Сотиров придобива умения в лапароскопските интервенции, чернодробните резекции и трансплантации, лечението на тумори на панкреаса, роботизираната коремна хирургия и подготовката и грижата за болни в постоперативния период.

 

През 2021 г. той  се завръща в България, за да поеме управлението на Клиниката по хирургия в „Пирогов”.