Лекарите в „Пирогов“ спасиха живота на 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи, който е със запушен хранопровод след поглъщането на дървено яйце.

 

Мъжът е бил транспортиран по спешност малко след полунощ в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” с чуждо тяло в хранопровода.


 

Рентгеновата снимка показва, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитват да отстранят застрашаващия живота му предмет.

 

Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология д-р Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа сутринта за спешна операция.

 

Специалистите на лечебното заведение се стремят да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и решават да предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод.

 

За целта лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски те успяват да огледат чуждото тяло от всички страни – през стомаха и през устата.

 

След четиричасови усилия те успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата на пострадалия дървеното яйце.

 

„Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, сподели началникът на Отделението по гастроентерология д-р Камен Данов.