Децата с ортопедични проблеми и усложнения след травми ще могат да се прегледат безплатно в столичната спешна болница „Пирогов“ през почивните дни на 24 и 25 юли.

 

Специалистите от Отделението по детска ортопедия и травматология ще консултират децата с вродени нарушения в опорно-двигателния апарат; с проблеми, възникнали в хода на растежа или с усложнения вследствие на претърпян инцидент.


 

Отделението по детска ортопедия в „Пирогов“ е най-натоварената спешна структура за деца в страната. Там се лекуват усложнения след травми, болки, плоскостъпие, неправилна стойка, сколиоза, деформации и проблеми на развитието.

 

В безплатните прегледи се включва и специалист по артроскопия (миниинвазивна и максимално щадяща за децата хирургия на коляното).

 

На 24 и 25 юли ще бъдат прегледани всички деца, които са записани предварително на телефон 02/ 915 44 92, който ще бъде активен между 08:00 и 13:00 ч .

 

Консултациите ще се извършват в Медицински център „Пирогов” при стриктно спазване на противоепидемичните мерки между 08:30 и 14:30 ч. на 24 и 25 юли.

 

Препоръчително е родителите да носят предходни изследвания и епикризи.

 

„Напоследък наблюдаваме увеличаване на случаите на деца с усложнения след травми, туморни образувания и заболявания, чийто симптоми са били пренебрегвани дълго време. Явно страха от COVID-19 действително се е отразил на профилактиката, което е особено рисково, когато говорим за развитието при децата”, коментира д-р Николай Цуцумански, началник на Отделението по детска ортопедия и травматология към „Пирогов”.

 

Ортопедичните заболявания са свързани с опорно-двигателния апарат, като гръбначния стълб, мускулите и ставите. Обикновено се смята, че само възрастните хора трябва да се притесняват от такива състояния заради износването на опорно-двигателния апарат с годините, но от подобни проблеми могат да бъдат засегнати и децата.

 

Често срещани ортопедични състояния в детството са фрактурите, както и болките от интензивния растеж, обикновено във възрастта от 3 до 5 години и от 8 до 12 години.

 

Гръбначните заболявания като сколиоза, кифоза, спондилолиза и спондилолистеза могат да засегнат децата по време на ранното им развитие или в късното детство. По-голямата част от тях не изискват операция, но са необходими редовни прегледи, за да се гарантира, че състоянието не се влошава.