Столичната спешна болница „Пирогов“ апелира за доброволно даряване на кръв, която се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

 

Медици от „Пирогов“ са били сред първите, дарили кръв в кампанията „Стани нечий герой!“


 

Акцията по кръводаряване е организирана съвместно с Националения център по трансфузионна хематология.

 

Желаещите да дарят кръв могат да го направят днес, 18 юни,  от 08:30 до 13:30 ч. на Втория етаж в централната сграда на болницата.

 

Може да се включи всеки желаещ след записване на електронната платформа или след изчакване на реда си на място.

 

След акцията по кръводаряване в четвъртък е било събрано количесто, което е достатъчно за поне пет спешни сърдечносъдови операции, посочват от „Пирогов“.

 

Кръводаряването е безболезнено, бързо, бесно, полезно и безвъзмездно.

 

За работещите, които нямат възможност да посетят „Пирогов“, остава възможността да дарят кръв в НЦТХ в делнични дни от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:30 ч., както и в събота, събота, неделя и официални празници от 9:00 до 15:30 ч.

 

Национален център по трансфузионна хематология осигурява екип за вземане на реконвалесцентна плазма и в събота и неделя, за предварително записани кандидати да дарят такава.

 

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Количеството кръв, което се взема, е 450 мл. Кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал.

 

През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Предварително се изследва хемоглобин. Когато хемоглобинът на дарителя е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряване не се разрешава.

 

Кръвната група няма никакво значение, защото дарената кръв се използва при пациенти с кървене и тежки животозастрашаващи състояния.

 

Ваксинираните срещу ковид-19 могат да даряват кръв 28 дни след завършване на техния ваксинационен цикъл, а преболедувалите коронавирусна инфекция трябва да изчакат 40 дни след последния им положителен PCR тест.