В университетска болница „Пирогов“, бе извършена първата за страната операция с 3D дигиталeн роботизиран микроскоп.

 

По този начин неврохирургията в „Пирогов“ стана една от петте неврохирургии в света, които разполагат с новото медицинско оборудване.


 

Операцията с 3D дигиталния роботизиран микроскоп Aesculap Aeos® е извършена от началника на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ – проф. Николай Габровски, и неговия екип.

 

Новото медицинско оборудване е резултат от професионалното сътрудничество между лечебното заведение, доставчика на здравни решения „Б. Браун Медикал“ и екипа на "Aesculap" в Тутлинген, Германия.

 

Клиниката, ръководена от проф. Николай Габровски, се превръща в първата неврохирургия на Балканския полуостров и петата в света, която разполага с най-новите научни постижения в дигиталните технологии, използвайки Aesculap Aeos®.

 

„Това е огромна стъпка за по-добра интраоперативна визуализация на структурите и за роботизираната неврохирургия“, посочва проф. Николай Габровски.

 

„Б.Браун Медикал“ е сред водещите доставчици на здравни решения в света в областта на инфузионната терапия, неврохирургията, коремната, ортопедичната и гръбначната хирургия.

 

„Това е много добър пример, че дори и в трудни времена имаме възможност, базирани на нашата ангажираност, професионални взаимоотношения и висококачествени продукти, влизайки в дигиталната ера да подобряваме и пазим здравето на хората“, посочва д-р Хорст Щюер, управляващ директор на „Б.Браун Медикал“.

 

Роботизираният цифров микроскоп Aesculap Aeos се използва в неврохирургията за наблюдение на интраоперативния кръвен поток в мозъчната област, включително и за оценка на мозъчната аневризма и запушването на съдовите клонове, както и за оценка на съдовата проходимост.

 

Освен това 3D микроскопът помага за визуалната оценка на интраоперативния кръвен поток и на проходимостта на съдовете при байпас неврохирургични процедури.

 

Aesculap е един от най-големите производители на хирургически инструменти и системи за стерилизация на контейнери в света. Компанията специализира в предоставянето на иновативни продукти и услуги за всички хирургични дисциплини, със специален фокус в областта на общата, неврологичната, гръбначната хирургия и ортопедията.

 

През тази година, благодарение на дарителски кампании, най-голямата болница за спешна медицинска помощ се сдоби с интубационен ендоскоп, както и с два нови апарата за високочестотна кислородна терапия.

 

Благодарение на двата нови апарата за кислородна терапия ще могат да се намалят с между 30 и 50% случаите на интубация на пациенти с Ковид,-19, при които се развива тежка дихателна недостатъчност.