Предстои V Международен биомедицински конгрес в София (IBCS - International Biomedical Congress - Sofia). Събитието се организира от Асоциация на студентите изследователи в България (АСИ) към Медицинския университет - София и представя постижения в сферата на медицината, денталната медицина, фармацията и други бионауки.

Представители на Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, медицинските университети в Пловдив, Плевен и Варна също предстои да се включат в него.

Сред предвидените клъстери тази година ще са гастроентерология, ревматология, анестезиология и интензивна грижа, реконструктивна хирургия и образна диагностика.

Събитието ще събере световно известни специалисти от различни държави, сред които Турция, Германия, Англия и др. Сред изтъкнатите международни имена са д-р Дирк Елеуут от VIB-UGent Център за изследване на възпалението, д-р Габриел Мозер от Медицински университет във Виена, проф. Иън Хътчисън от Кралска лондонска болница, част от Barts Health NHS Trust и др.

Гост лектори и участници в биомедицинския конгрес са експерти в сферата на ревматологията, гастроентерологията, пластичната хирургия и образната диагностика.

Участниците ще имат възможност да се включат в различни лекции и практически уъркшопи, предвидени за всяка специалност.

 

Предишни години именно практическата част от събитието е провокирала най-голям интерес сред участниците, тъй като т. нар. “уъркшопи” се провеждат в различни столични болници, сред които "Александровска" , УСБАЛАГ “ Майчин дом”, УМБАЛСМ "Пирогов", ВМА, ИСУЛ, Клиника  "Скинлайн", както и в ПУЦ.

Обособените уъркшопи са от практически или лекционен тип, като основният акцент в тазгодишното издание ще падне върху хирургически манипулации, като холецистектомия, чревни и съдови анастомози и др.
 


За конгреса е подготвена и Медицинска универсиада, която представлява академично състезание, което обединява студенти от различни курсове на обучение. Тази година тя ще се проведе както в индивидуален, така и в отборен кръг.

 

Част от Биомедицински конгрес е и Junior pre-course - “Мини конгрес в конгреса”. Това е динственото по рода си иновативно събитие за ученици, които имат интерес към медицинските науки.

 

Гимназистите от 11-ти и 12-ти клас ще могат да се включат в лекции и работилници, създадени специално за тях. Junior Pre-course е затворено събитие, т.e ученици от цялата страна се избират по критерии отличен успех, участия и постижения в олимпиади по химия и биология. 

 

Предишните издания на конгреса събраха по близо 600 научни ентусиасти от цяла България, като тази година отново се очаква голям интерес към събитието. Записването е отворено на официалният уебсайт на IBCS.

 

Конгресът ще се проведе на 22 - 24 октомври в присъствена форма при спазване на всички противоепидемични мерки за безопасност.