Съвременните технологии навлязоха мощно във всяка сфера на живота ни. Една от тях обаче е особено важна- здравеопазването. Роботизирана хирургия е последната генерация в минимално инвазивната хирургия. Хирургичната система „ Да Винчи” е създадена, за да увеличи оперативните възможности чрез 3D визуализация, перфектен образ и инструменти с пълна свобода на движение. Но механичният хирург е безпомощен, ако няма кой да управлява скалпела в ръцете му.
 
В МБАЛ  „Доверие” предоставяме на пациентите си медицинско обслужване от световна класа. Освен със съвременна апаратура  медицинския комплекс разполага и с екип, който се състои от доказани висококвалифицирани лекари специалисти с изключителни умения и опит премиали редица специализации. Един от тях е д-р Явор Семерджиев, завеждащ отделение Урология в болница „Доверие” и  водещ на екипа по роботизирана хирургия в областта на урологията.
 
Д-р Семерджиев разполага ли вече България с медицинска техника, така че да бъде конкурентна на част от световните клиники?
 
Да, смело мога да твърдя, че в България вече разполагаме, както с добре обучени специалисти с голям опит и на световна ниво, така и с достатъчно добра съвременна медицинска техника. Болница „Доверие” е доказателство за това. На разположение на нашите пациенти са едни от най- модерните високотехнологични медицински апаратури.
 
Кой е първият и неизменен съвет към хората? ( профилактика и превенция, редовни прегледи, макар и без оплаквания)
 
Превенция и профилактика. За съжаление, в момента липсва здравна политика, която да е насочена към ранно откриване и лечение на рака на простатната жлеза. Затова, всеки един трябва да знае, че профилактичните прегледи са от изключително значение за здравето ни. Всяко заболяване е лечимо, но са необходими навременна и качествена диагностика и лечение. В МБАЛ „Доверие” разполагаме с достатъчно добра апаратура и доказани специалисти за профилактика и ранна диагностика на редица заболявания. На разположение на нашите пациенти е и високотехнологичната роботизирана система „Да Винчи”, която е еманация на човешката научна медицинска мисъл.
 
При какви заболявания може да се използва робота „Да Винчи”?
 
Роботът „Да Винчи” е бил секретна разработка на военните, първоначално за целите на военно- полевата хирургия, но скоро след това той бързо намира своето място в цивилните  институти и болници. В момента това е най- съвременният оперативен подход за радикални операции при онкологични заболявания, операции при заболявания на женските полови органи, заболявания на простатната жлеза, заболявания на отделителната система при двата пола-пикочния мехур, уретера и на бъбреците. В световен мащаб роботно-асистираната хирургия все повече навлиза и за лечение на инконтиненция на урината (изпускане на урината) при жени- състояние, което в значителна степен намалява качеството на живот при жени в активна възраст.
NEWS_MORE_BOX
 
 
– Защо пациентите трябва да изберат роботизираната хирургия?
 
Роботизираната хирургия е важна и добавя редица предимства към класическите характеристики на лапароскопската хирургия. По време на роботизираните операции загубата на кръв е минимална. Триизмерните и уголемени изображения са по-ясно видими, което помага за опазване на кръвоносните съдове и нервите. В резултат на това травмата на околните структури е минимална, което от своя страна намалява риска от инфекции, има значително по-ниско ниво на следоперативна болка, по-къс болничен престой, по-бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот. Освен ранният следоперативен период, намалената травма на околните структури оказава влияние и върху трайните последствия от проведеното оперативно лечение, т.е. намалява усложненията засягащи качеството на живот. Използвам случая, за да кажа на хората, че целта на съвременното лечение е не само контрол на заболяването, но и запазване качеството на живот след проведеното лечение. Това е и смисълът на ранното откриване и лечение на раковите образувания. 
 
– Как точно се оперира с такъв робот?
 
Операцията в значителна степен наподобява лапароскопските - през малък отвор на кожата в тялото на пациента се навлиза с камера. След това, през 4-5 отвора от около 1см се поставят роботните инструменти (ръцете на робота). Така че, козметичния ефект от роботната и лапароскопската операции е еднакъв. Разликата е именно във вида на камерата и инструментите на робота. Роборната камера има триизмерен образ а лапароскопската камера е двуизмерна. Роботната камера дава 10-кратно увеличение на образа, а лапароскопската само 3 до 4-кратно. По този начин се постига по- добра ориентация, по- прецизна дисекция на тъканите и по-малка травма. Лапароскопските инструменти са ригидни, докато роботните са флексибилни. В практически план това ни дава възможност да следваме нормалните анатомични структури, без това да е свързано с травма. 
 
– Защо при онкологични операции намесата с робота „Да Винчи” дава най- малък процент усложнения?
 
Посочените предимства на роботната хирургия дават възможност за радикално премахване на онкологичното заболяване, като това е свързано с минимална травма на околните тъкани. Вече има голям брой проучвания, които доказват именно това - роботната хирургия достига същите онкологични резултати, както отворената хирургия. Тези резултати обаче са на фона на по- бързо възстановяване на пациента и по-малко усложнения. Както вече казах, това е и медицината на 21ви век - радикално лечение на заболяваниятя при минимално повлияване на начина на живот. Това е и целта, която си е поствил и нашият екип.
 
– Здравната каса поема ли тези операции?
 
Здравната каса поема лечението с роботизиран хирургия при жени, но при мъже- не. За съжаление това е факт. Не знам какви са били съображенията при изготвяне на критерирте.  Надявам се скоро това “недоглеждане’да бъде поправено. Все пак, став въпрос за доказани методи на лечение в световен мащаб, а не за експериментално лечение. 
 
Повече за роботизираната хирургия и метода "Да Винчи" можете да откриете на http://www.mbal.doverie.bg/