2000 наброяват заболелите от новия пандемичен грип в Гърция. Само 43 случаи от тях са били със сериозни усложнения, заяви пред медии министърът на здравеопазването на южната ни съседка Димитрис Аврамопулос.

Пневмония са развили 43 болни, 37 от тях вече са оздравели. Заразените с новия вирус A (H1N1) в Гърция общо са 1 839. 95 % от тях вече са здрави, само в 1 от 100 случаи се е наложило хоспитализиране на болния.

Министър Аврамопулос заяви, че Гърция ще една от първите страни, които ще получи ваксина, след като препаратът бъде одобрен от Световната Здравна организация. Гръцкото правителство има намерения да заплати ваксина за цялото си население, което наброява 11 милиона.

Няма да се отмени началото на учебната година, която за техните ученици стартира на 11 септември. Според министерството на здравеопазването на Гърция броят на случаите на заболели от свински грип в страната не е толкова голям, за да се лишат децата от учебни занятия.

В случай на заболяване на ученик, съответното учебно заведение ще бъде поставяно под карантина, за да се избегне масово заразяване на децата.

Междувременно по последни данни на Световната Здравна организация броят на заразените от вируса в света са над 268 657 души, с летален изход са 2 935 случая.