На 2-ри февруари, по инициатива на Американската фондация на хора с ревматоидни заболявания, отбелязваме Световния ден за информираност за ревматоидния артрит.

 

Това е най-разпространеното ревматологично заболяване с автоимунен характер. То е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Засяга по-често по-малките стави, например на пръстите на ръцете, китките, глезените.


 

Заболяването има системен характер, което означава, че може да засегне и вътрешни органи, най-често бъбреците, сърцето, нервната система, включително и мозъка.

 

Ревматоидният артрит засяга хора в активна възраст, дори и деца. Мит е, че това е заболяване, характерно само за възрастните хора.

 

Забавянето на диагнозата и ненавременното лечение със сигурност водят до инвалидизация.

 

В България няма точни данни колко са хората с поставена диагноза ревматоиден артрит. Липсват официални регистри и статистика. По неофициални данни броят им е между 60 и 70 хиляди души.

 

Какви са симптомите на ревматоидния артрит?

Сред симптомите са оплаквания от болки в ставите и заобикалящите ги тъкани. Още обемът на движение е намален и се наблюдава скованост и в ставите, и в мускулите. Симптомите са най-силно изразени сутрин или след продължителни периоди на обездвижване. Сковаността обикновено се подобрява с раздвижване, топъл душ или масаж. Често подобно оплакване е налице и в следобедните часове.

 

Болката в ставите може да бъде по-силно или по-слабо изразена, но обикновено се описва като дълбока и постоянна (“тъпа”).

 

Подуването на ставите, зачервяването и усещане на затопляне на засегнатите зони са класически признаци на всеки възпалителен процес и са симптом на ревматоидния артрит. При него има засягане на много стави по симетричен начин (от двете страни на тялото) – най-често засегнати са малките ставички на китките и ръцете, както и малките стави на ходилата. Други често засегнати стави са лакътните, коленните, тазобедрените и раменните. Настъпват деформации, както на ставните, така и на околоставните структури и атрофия на мускулатурата.

 

Сред общите симптоми са повишена телесна температура - 37-38 градуса, загуба на тегло, безсъние, нощни изпотявания, отпадналост, загуба на апетит и др.

 

Какви са симптомите?

 

Лечението е според преценката на съответния специалист. Прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, златни препарати, имуносупресори и т.нар. “биологични средства” - най-модерното лечение за част от ревматологичните заболявания.