В 10 български града няма нито един специалист-ревматолог, алармира председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Цвета Апостолова. Това са градовете Монтана, Силистра, Разград, Хасково, Ямбол, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил.


Поради липсата на специалисти много болни не се лекуват и не могат да бъдат проследявани, за да се предотвратят усложнения и увреждания, поясни Цвета Апостолова. Част от пациентите с ревматологични заболявания са трудноподвижни и не могат да пътуват до други градове, за да получат съответната медицинска помощ. А при липса на лечение, може да се стигне и до фатален край за болния, коментира председателят на пациентската организация.


„Проблемът се дължи на разпределението на специалистите. Наясно сме с трудностите, които ревматолозите срещат, както и с факта, че работата в някои градове не е атрактивна за тях. Здравната каса очевидно не стимулира тези лекари да работят чрез държавата, но проблемът трябва да се реши, става въпрос за живота на стотици хиляди пациенти.“, отбеляза Цвета Апостолова.По информация на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания едва 20 специалисти в областта на ревматологията работят с Националната здравноосигурителна каса. При останалите лекари прегледът се заплаща - проблем за много хора, които изпитват финансови затруднения. Сред пациентите има и такива, които се издържат само от инвалидна пенсия от по 100-200 лв., и че при тях достъпът до специалист е сериозно ограничен.


Федерация Български Пациентски Форум излезе с общо искане биологичните скъпоструващи медикаменти, които са най-модерният и ефективен метод за лечение на ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и псориатичен артрит, да бъдат реимбурсирани на 100%. В момента държавата заплаща едва 75% от тези лекарства.


Според председателят на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев - Живко Янков, ранната диагностика ще спаси много пациенти с това заболяване от инвалидизация. Той акцентира върху необходимостта от информираност за основните симптоми на заболяването, което може да спомогне за ранното й откриване. Сред тях са болката в областта на кръста и гръбнака и сковаността на тялото, която е най-силна сутрин.


В повечето случаи първоначалните диагнози, които се слагат на болни от Бехтерев са радикулит или дискова херния, споделя Живко Янков. Има случаи на лекарски грешки, при които пациенти са подлагани на операции на гръбнака, което води до сериозни усложнения на по-късен етап.


Трябва да се прави разлика между хронична и механична болка, казва още председателят на пациентската организация. Механичната болка се появява при движение, хроничната присъства и в състояние на покой. Той отбеляза, че когато пациентът има болки повече от три месеца трябва задължително да се консултира с ревматолог, тъй като може да се касае за заболяване от ревматичен характер като болест на Бехтерев, а не за обикновена дископатия.


Болест на Бехтерев е хронично автоимунно заболяване, при което гръбнакът и сакроилиачните стави се срастват. Това е необратим процес и ако не се потърси лекарска помощ от правилния специалист навреме, пациентът остава с трайни увреждания.