Медицинската сестра Мая Илиева - синдикален лидер и подбудител на протестите на специалистите по здравни грижи в страната, бе уволнена от МБАЛ „Токуда“. Това съобщи по-рано тя в социалните мрежи, а в интервю пред БНР категорично заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си. 


„Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми“, коментира Илиева и оспори верността на обвинението, че тя не е вършила професионално задълженията си.


Пред БНР от болницата са обяснили, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на нейните непосредствени професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардио-хирургични заболявания. „От години се опитват да ме уволнят от тази болници. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и спечелено дело срещу предишния директор - за дискриминация, точно по същата причина“, обясни още тя.


Веднага след новината за уволнението на Мая Илиева, омбудсманът Мая Манолова се обяви в защита на медицинската сестра с позиция в социалната мрежа: „Приятели, уволнили са Мая Илиева - вдъхновителката на протеста на медицинските специалисти и като човек, и като приятел, и като омбудсман не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци мотиви, с които това е направено. На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си. Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите й в абсолютно справедливите им искания”, написа Манолова.


В момента омбудсманът и медицинската сестра Мая Илиева свикват брифинг в сградата на институцията на омбудсмана (ул. "Георг Вашингтон" 22) във връзка с дисциплинарното ѝ уволнение.

 

Очаквайте подробности.