Готови са първите резултати от вътрешната проверка в пловдивската болница „Свети Георги“ по повод забавения прием на двама пациенти в новооткритото КОВИД-звено, които впоследствие починаха.

 

От лечебното заведение съобщават, че събраните материали и доклад на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“, са установили вина сред седем служители.


 

Проверката показва, че те са извършили или допуснали да бъдат извършени нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

 

Петима служители на пловдивската болница ще бъдат уволнени – един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка.

 

Издадени са и заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“ на други двама служители.

 

Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

 

В болницата ще бъдат въведени и по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

 

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подадените сигнали.

 

Двама души починаха миналата седмица пред УМБАЛ „Свети Георги“, докато чакаха да бъдат приети за лечение. Малко след това мъж почина в Бургас след часове обикаляне по болници.

 

Изпълнителна агенция "Медицински надзор", прокуратурата и Регионалната здравна инспекция също извършват проверка на случаите с двамата починали пациенти пред "Свети Георги", която е най-голямото лечебно заведение в страната.

 

Междувременно пациентски организации подадоха сигнал, че новородено бебе с коронавирус е било лишено от лекарска грижа в пловдивската болница, който бе категорично опроверган от майката на детето.

 

Тя уверява, че не е подавала оплакване до Министерство на здравеопазването, както се твърди в публикации в някои медии и заявява, че с детето са получили нужното внимание в болницата.

 

От Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ съобщават, че детето е в добро състояние без прояви на дихателна недостатъчност и интоксикация.

 

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов поиска миналата седмица всички области със заболеваемост над 300 души на 100 хил. население да обособят болници само за пациенти с Ковид-19 и други болници, в които да не се допускат пациенти с това заболяване.

 

Част от местните щабове му отказаха с аргумента, че подобна реорганизация не е възможна.