Всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари тази година. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването и уточниха, че решението е взето в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

 

Повишението ще бъде изплатено на служителите заедно с мартенските им възнаграждения. За структурите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) средното увеличение на разходите за възнаграждения е 18%, като на някои места повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала. 


 

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. са предвидени средства във връзка с увеличение на минималната работна заплата, както и за увеличение на заплатите на работещите в системата на здравно министерство. 

 

Служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще получат средно около 640 лв. на месец. Като средната заплата след увеличението ще достигне 754 лв. 

 

По-рано днес БНР обяви, че служителите на здравните инспекции в страната ще протестират, въпреки обещаното от министерството увеличение. 

 

В бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 година са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология.

NEWS_MORE_BOX

 

бщо 730.9 хил. лв. е увеличението на разходите за персонал в центровете по трансфузионна хематология. Със средствата се очаква средно увеличение с 11.5 %. Увеличението на разходите за персонал в психиатричните болници  е в размер на 2 449.6 хил. лв. Със средствата се очаква средно увеличение с 13,0 %.За домовете за медико-социални грижи за деца разходите за персонал са увеличени с 1 067.3 хил. лв. или увеличени от 7,0 %.

 

Предвидено е и увеличение на разходите за персонал на работещите в центровете за спешна медицинска помощ.