Има увеличение в броя случаи на Covid-19 и други респираторни инфекции сред деца. Това заяви изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. 

 

Той се присъедини към инициативата „Ти решаваш“ на Българския червен кръст, финансирана от Американската агенция за международно развитие. Тя е посветена на достъпа до достоверна информация относно развитието на Covid-пандемията и методите за превенция и профилактика на болестта, съответно преди и след установяването ѝ.


 

„Изолацията по време на пандемията доведе до това много деца към момента да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това от една страна е добре, но от друга води до по-тежко, а понякога и атипично протичане на тези заболявания. Що се отнася до ковид инфекцията при децата – в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за щастие резултатите сочат, че сме се справили отлично. Считам, че към момента и колегите, и системата, сме готови да се справим със ситуацията, ако тя се усложни“, обяснява анестезиологът д-р Благомир Здравков. 

 

Предстоят нови вълни на Covid-19, но натрупаният медицински опит дава увереност на лекарите, че дори при изменчивост на вируса и симптоматиката, причинена от него, ще предоставят адекватни и точни грижи за пациентите. 

 

„За съжаление Covid-19 погуби много хора, включително и деца, но истината е, че и медиците, и пациентите, извървяхме дълъг път и сега сме по-подготвени, знаем как да се пазим, подобрихме терапевтичните алгоритми“, заявява д-р Здравков.

 

Относно страничните ефекти от ваксините и това за кои групи ваксинацията е препоръчителна, д-р Здравков посочва, че от началото на пандемията досега, в СБАЛ по детски болест “Проф. Иван Митев” са ваксинирани деца, при много от които не е имало проява на тежки нежелани лекарствени реакции. 

 

„Ваксинацията остава силно препоръчителна за деца и възрастни със сериозни хронични заболявания – сърдечносъдови, белодробни и автоимунни. Едни от най-тежките ни случаи на деца с Covid-19 бяха на неваксинирани родители. Естественият имунитет е по-малко устойчив и това вече се доказа, така че ваксините си остават най-добрата предпазна мярка за справяне с Covid-19“, коментира още директорът на болница “Проф. Иван Митев”.