Най-тежкият проблем, пред който е изправена здравната система у нас, не е броят на леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите.

 

Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов след онлайн съвещание с членове на Министерския съвет и министър-председателя Бойко Борисов.


 

За да се компенсира голямата им ангажираност, лекарите, медицинските сестри и санитарите ще получат увеличение на заплатите от 1 януари, стана ясно още от думите на здравния министър.

 

Увеличението ще обхване всички здравни специалисти, независимо дали работят в държавни или частни болници.

 

Допълнителното възнаграждение върху заплатите им ще бъде в размер на 600 лв. за лекар, 360 лв. за професионалистите по здравни грижи и 120 лв. за санитарите и ще бъде за срок от една година.

 

Мярката ще обхване 18 хил. лекари, 20 хил. професионалисти по здравни грижи и 12 хил. санитари. За целта в бюджета са предвидени 237 млн. лв.

 

До края на годината всички медицински служители, които работят на първа линия в борбата с Ковид-19, ще продължат да получават допълнителните 1000 лв. по линия на изпълнявания от Министерството на здравеопазването проект с европейско финансиране.

 

По думите на проф. д-р Ангелов това финансиране ще продължи и през 2021 г.

 

През изминалото денонощие новите случаи на коронавирус у нас достигнаха 4 041 или 36,5% от всички направени 11 066 PCR теста.

 

Броят на активните случаи е над 37 хил., по данни на Единния информационен портал.

 

Броят на починалите е 63 души. Излекуваните от Ковид-19 са 507.

 

Над 2 900 пациенти с коронавирус са настанени в болници, а в интенвизни отделения са 210.

 

През изминалото денонощие още 106 медицински лица са били заразени, с което общият им брой става 2 542.

 

Рекорден е и броят на смърните случаи с коронавирус в световен мащаб. Над 45 хил. души са починали през последната седмица, по данни на Световната здравна организация.

 

Заради забавеното връчване на предписания и затруднената дейност на инспекторите от Столичната РЗИ, здравното министерство взе решение 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи да подпомогнат тяхната работа.

 

Спешната помощ в София ще получи 17 нови линейки, с което броят на екипите в столицата става близо 60.

 

Две нови оборудвани линейки ще получи центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив и една - този във Варна.

 

До края на седмицата мобилни медицински пунктове ще бъдат поставени пред всяка държавна и областна болница, където ще се правят бързи антигенни тестове и ще се консултират хора със съмнение за коронавирусна инфекция.