Специалистите от Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ спасиха бъбрека на 62-годишен мъж. Благодарение на безкръвна операция, продължила 45 минути, органът, който е бил гноен и запушен, ще възстанови напълно функциите си. 

 

Пациентът, който е от Велинград, имал болки от около 3 месеца. След като отишъл в болницата за преглед, лекарите установили, че бъбрекът му не само е запушен, но и се е инфектирал, вследствие на което в него се е натрупало голямо количество гной. Медиците първо поставят специална тръба в областта на кръста, през която урината да изтича и не се задържа в бъбрека,  за да не се образуват инфекции. След това назначават антибиотична терапия на мъжа, с която възпалението е овладяно. По този начин разбиването на камъка става възможно. 


 

„Интервенцията бе извършена с холиум лазер, по време на която конкремент с големина 4 см бе евакиуран през специално създаден достъп, малък отвор, в поясната (лумбалната) област. За да разбием камъка в усложнения бъбрек, извършихме комбиниран метод с флексибилна уретерореноскопия (през пикочния канал) и нефростомия (през така създадения канал в опасната област)“, обясни д-р Васил Павлов, ръководител на екипа, осъществил разбиването на огромния камък в бъбрека на пациента. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пациентът е останал в болницата три дни след операцията, след което е изписан, каза още д-р Павлов и уточни, че не са реагирали навреме и мъжът не постъпил на преглед, е трябвало да отстранят бъбрека на мъжа. 

 

България е ендемичен район за развитие на бъбречно-каменна болест, обяснват от УМБАЛ „Пловдив“. Наследствената обремененост е един от основните фактори за появата й. Най-характерният симптом за нея е коликообразната болка в кръста, която се разпространява към гърба, корема и слабините. Пациентите може да имат оплаквания като парене при уриниране, чести позиви за ходене до тоалетната, червеникава и мътна урина, гадене, повръщане, общо неразположение, което понякога е придружено с температура и втрисане.