В рамките на ежегодната инициативата Movember Военномедицинска академия ще се включи с провеждането на профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

 

Консултациите ще се осъществяват от специалистите от Клиника „Урология” и ще се провеждат в дните понеделник, сряда и петък през целия месец ноември. Прегледите ще се извършват кабине 242 на втория етаж на Поликлиника към ВМА, от 15.00 до 18.00 часа.


 

За да бъде пълноценна консултацията, е препоръчително желаещите да изследват предварително простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

 

Записването на час става предварително на телефон 02/ 92 25 334, до изчерпване на свободните часове.

 

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа, включително и в България.

 

Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза - простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента, уточняват ни от болницата.

 

В началната си фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит в ранен стадий.