Клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив открива „зелен коридор“ за консултации на пациенти и предупреди, че отлагането на прегледа носи единствено негативни последици.

 

Консултациите се провеждат всеки работен ден от 9:00 до 11:00 часа в приемен урологичен кабинет N:16 на първия етаж на е болницата. Необходимо е предварително записване на час на телефон 032/905-375.


 

Специалистите от болницата сигнализираха, че само в рамките на една седмица в нея са оперирани трима души с авансирал карцином на пикочния мехур.

 

Поради напредналия стадий на тумора специалистите не са успели да заместят пикочния мехур с нов, а само са отстранили естествения. 

 

За жалост пациентите са млади – между 40 и 60 години, но ще останат инвалиди, съобщи началникът на в УМБАЛ-Пловдив проф. д-р Димитър Шишков.

 

Професорът припомни, че клиниката е център за заместване на пикочен мехур и до момента тук са извършени повече от 650 интервенции, при които обхванатият от туморен процес орган е подменен с нов, изработен от тънките черва на самия пациент. 

 

“Преживяемостта на нашите болни, оперирани на време, е повече от 18-20 години”, посочи проф. Шишков.

 

В този момент обаче уролозите са безсилни, защото болните търсят помощ прекалено късно. 

 

„Понякога причина за това е и забавяне в други лечебни заведения. И макар диагнозата да е пределно ясна, пациентът не се насочва за хирургично лечение. Апелирам колегите да пращат на време хората с диагноза карцином, за да може да им се окаже пълноценна помощ“, заяви проф. Шишков. 

 

Задържането на болните оказва негативно влияние и при лапароскопските урологични операции, защото пречи те да бъдат извършени своевременно и се налага да се правят отворени интервенции, обясни още урологът.

 

Налице е ръст на случаите на простатит при мъже, след като са преболедували Covid-19. Обикновено се случва при такива пациенти, които до този момент не са имали никакви оплаквания от простатата.

 

Друга голяма група пациенти са тези, които имат проблеми с потенцията. Всички около 60 души са споделили, че трудно осъществяват полов акт и са потърсили помощ при специалистите. Тези пациенти се проследяват от началото на 2022 г., за да се установи какви са последиците от Covid-19 върху сексуалните способности. 

 

От насаждането на страх, че в болниците пациентите ще се заразят с коронавирус, сега има случаи на онкологични заболявания в много напреднал стадий, категорични са от УМБАЛ-Пловдив.