Управляващите са готови за диалог с медицинските сестри, които утре трябва да излезнат на Национален протест. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че исканията на специалистите по здравни грижи - най-вече за увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.


„Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд се цени в цяла Европа. Ето защо политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулирането на младите хора да придобиват и практикуват тази професия у нас. Тази година съвместно с Министерството на образованието и науката сме предвидили увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души“, сподели министърът след среща с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа” д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет.


Кирил Ананиев призова за разбиране и припомни, че с отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници. По отношение на искането за премахване търговския характер на лечебните заведения здравния министър обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.„Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. На този етап мога да заявя, че протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и диалог“, посочи още министър Ананиев. 


След срещата Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи добави, че не е организатор на предстоящия протест. Инициативата за него е през Фейсбук, а в основата му седят група медицински сестри. „Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, коментира още Василева.


Синдикатите също не подкрепят утрешния протест. „Исканията са справедливи, но и ние нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем“, заяви и д-р Николай Кътев от КТ „Подкрепа”.