На 31 май 2022 г. по инициатива на Коалицията за живот без тютюнев дим бяха засадени 10 дръвчета в двора на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания “Проф. д-р Марин Мушов” в София.

 

Това се случи по повод десетгодишнината от забраната за пушене на закрити и някои открити обществени места у нас. 


 

Има силна връзка между проблемите с околната среда и здравето, категоричен беше Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите. 

 

“За съжаление именно онези, които не замърсяват, страдат от замърсения въздух, и онези, които не пушат, страдат от пушача до тях - това е въпрос не само на осъзнат индивидуален избор, а на общо съзнание и на обществена отговорност”, коментира Сандов. 

 

Подобрявайки здравето си, допринасяме благоприятно за средата, в която живеем, съгласи се и Невена Цанкова, заместник-министър на здравеопазването.

 

Каузата в подкрепа на околната среда и срещу тютюнопушенето се подкрепя и от офиса на Световната здравна организация в България. 

 

“Унищожаването на околната среда, обезлесяването и замърсяването на водите и въздуха могат да се прекратят, ако се намали тютюнопушенето”, уверена е д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. 

 

Двайсет процента от хората в България умират поради тютюнопушене, напомни с тревога д-р Пламен Димитров, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. 

 

“Много тежка е борбата с тютюневата индустрия, която постоянно се опитва да променя образа си и така да задържи възможно най-много от потребителите си, коментира д-р Маша Гавраилова”, председател на сдружение “България без дим”. 

 

“Законите определят начина, по който съществуваме като общество и трябва да ги променяме по такъв начин, че да оставим държавата по-чиста и по-здравословна за нашите деца и внуци”, категоричен беше д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по здравеопазване и председател на сдружение “Въздух за здраве”. 

 

Такава промяна в законодателството е приетата преди 10 години забрана за пушене на закрити и някои открити обществени места у нас, подкрепена от д-р Стефан Константинов тогава в ролята му на министър на здравеопазването. 

 

“За тези 10 години направихме нещо много хубаво, но още много трябва да се работи, защото не е достатъчно да имаме нещо написано като закон и да се спазва наполовина”, категоричен беше той. Като директор на УСБАЛ по онкология той приветства символичното засаждане на 10-те дръвчета в двора на болницата, с което беше отбелязана и 10-годишнината от приемането на забраната за пушене. 

 

“Баща ми почина от рак на белия дроб след като пушеше интензивно над 40 години. Във всички болници, в които бяхме, всички пушачи в края на живота си бяха готови да заменят годините пушене за още няколко години живот, но за съжаление беше прекалено късно”, разказа Никола Рахнев, основател на доброволческата инициатива “Гората.бг”, която осигури младите дръвчета. 

 

“Сега обаче не е прекалено късно, сега е времето да говорим по тази тема - цигарите не са нищо друго освен бреме, което ограничава нашата свобода”, категоричен беше Рахнев. 

 

“Ще бъде много интересно да видим тези дръвчета след няколко години - дано са жизнени, пораснали и да ни напомнят за тази хубава годишнина, която отбелязваме днес. И дано всеки човек, който употребява тютюневи изделия, да се замисли освен за своето здраве и за природата”, завърши д-р Гергана Гешанова.