Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев ще бъде изслушан на утрешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. За това са постигнали съгласие групи на ДПС и БСП, съобщи БНР.


Очаква се д-р Дечев да даде повече информация за изнесените от него нередности в българското здравеопазване, с които обясни намерението си да се оттегли от поста на 12 март.


„Проблемите, които той поставя, са изключително сериозни. И не само според нас, а според цялото общество. И трябва да бъдат прозрачно разрешени, представени пред Здравната комисия, за да се постави началото на сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и най-вече за възможностите за решаване на проблемите в сектора“, обясни депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.Преди дни БСП обяви, че ще сезира прокуратурата, относно твърденията на д-р Дечо Дечев за системно отчитане на дейности, които са извършени в по-малък обем или изобщо не са били извършени. Както и за това, че Здравната каса плаща 7 пъти по-скъпо на частните болници за едни и същи лекарства.


В същото време разкритията на управителя на Касата бяха потвърдени и от член на Надзорния съвет на НЗОК. Адвокат Андрей Дамянов категорично заяви, че казаното от д-р Дечев е истина. „В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата. Още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста Министър на здравеопазването“, заяви адв. Дамянов пред БНР.


Той определи д-р Дечев като принципен човек, който е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. „Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение“, уточни още той.


Представители на частните болници у нас реагираха остро на обвиненията и призоваха за пореден път управителя на НЗОК да покаже публично доказателства за твърденията си, че Касата заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.