Унгария е с най-голям дял на ваксинираното срещу Ковид-19 население сред страните в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, но продължава да бъде и на челно място по смъртност, свързана с коронавируса.

 

Данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че към края на първото тримесечие 21,6% от унгарците вече са получили първа доза от ваксините срещу Ковид-19. Реимунизирани са 6,6% от населението.


 

За сравнение, 12,3% от населението на целия ЕС е имунизирано с една доза, а 5,3% от всички европейци са реимунизирани.

 

Освен с четирите одобрени от ЕС ваксини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen, в Унгария се прилага руската ваксина Sputnik V, както и китайската на Sinopharm.


След Унгария най-голям е делът на ваксинираните в Малта (21,5% имунизирани/9,5% реимунизирани), Финландия (17,5% имунизирани/2% реимунизирани) и Естония (16,5% имунизирани/5,4% реимунизирани).

 

През последните две седмици Унгария е с най-висока смъртност в ЕС, свързана с Ковид-19, след ЧехияВ Чехия са имунизирани 12,5% от населението, а 4,8% са реимунизирани.

 

България е последна сред страните от ЕС с 6% имунизирани и 1,5% реимунизирани, а преди нас се нареждат Латвия (6,7% имунизирани/1,4% реимунизирани) и Хърватия (10,7% имунизирани/2,6% реимунизирани).

 

В Германия имунизираните с една доза са 12%, а реимунизираните – 5,3%. Първа доза са получили 13% от французите, а втора – 4,8%.

 

Властите в Румъния, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия и Швеция посочват, че имунизацията срещу Ковид-19 е била затруднена заради разпространението на невярна информация за ваксините.

 

Това разкрива проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията относно ваксинирането срещу Ковид-19 в ЕС. Въпреки това в Румъния вече са имунизирани 11,2% от населението, а реимунизираните са 4,9%.

 

Проучването показва още, че повечето европейски страни са имали затруднения с масовата ваксинация заради недостига на ваксини и честите промени на сроковете за доставка от страна на производителите.

 

Различните изисквания за съхранение и транспорт на ваксините също са затруднили имунизационната кампания в много от европейските страни. В някои от тях, за да не се изхвърлят оставащите дози при отворен флакон, предварително са били изготвени списъци с резерви, желаещи да бъдат ваксинирани.

 

България и Словения не са се включили в проучването.

 

Източник:

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Rollout%20of%20COVID-19%20vaccinations%20in%20the%20EU-EEA-%20challenges-good-practice.pdf