Детската онкохематология в УМБАЛ „Св.Марина“ във Варна ще бъде присъединена към европейската програма за лечение на деца с Болест на Ходжкин EuroNet-Paediatric Hodgkin’s Lymphoma (EuroNetPHL). Това съобщават от лечебното заведение.
 
Присъединяването е възможно, след като преди дни водещи европейски специалисти в областта на детската онкохематология от Германия, са посетили болницата с цел експертна оценка на условията на работа в клиниките по децка онкохематология, нуклеарна медицина, лъчетерапия и патоанатомия, уточняват от „Св.Марина“.
 
С присъединяването към програмата ще бъде установена трайна професионална колаборация на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ „Св. Марина“ с европейския референтен детски лимфомен център в Гисен, Германия“, допълват от лечебното завдение. 
 
Програмата EuroNetPHL действа от 2007 година в Европа и включва детски центрове, в които се лекуват деца с Болест на Ходжкин и отговарят на определени критерии.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Интердисциплинарният екип немски специалисти, който посети варненската болница, е инициатор на проекта, а целта му е осъвременяване и уеднаквяване на диагностичните критерии и терапевтичните практики при деца с Болестта на Ходжкин.
 
„Важно е да имаме единен стандарт в лечението сред повечето европейски страни и да увеличим процента на оцеляване“, казва ръководителят на проекта проф. Дитер Кьорхолдс.
 
Оценката на европейските експерти за Клиниката по детска онкохематология, както и на диагностичните звена в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна е, че отговарят на всички изисквания, необходими за присъединяване на България към проекта EuroNetPHL.