Във варненската болница „Света Марина“ са разкрити 284 легла за пациенти с доказан Ковид-19 или със съмнения за болестта след заповед на изпълнителния директор проф. д-р Силва Андонова.

 

Лечебното заведение може да приеме повече пациенти с тежка форма на Ковид-19, отколкото пловдивската болница „Свети Мина“, която остава единствената болница само за коронавирус у нас засега.


 

УМБАЛ „Света Марина“ разполага със 77 легла за интензивна грижа, от които 37 са за пациенти с коронавирус, след проведеното преструктуриране.

 

От март до момента през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са преминали 25 686 пациенти, а от тях 2397 са пациентите с Ковид-19.

 

За близо деветте месеца от началото на пандемията са били хоспитализирани 1 042 пациенти с Ковид-19, а в интензивните отделения грижи са получили 117 пациенти,

 

Броят на излекуваните е 720, а на починалите – 145, съобщават от лечебното заведение.

 

Успоредно с лечението на пациентите с Ковид-19, болницата оказва спешна медицинска помощ и на всички нуждаещи се със заболявания, отговарящи на клиничните ѝ структури.

 

От УМБАЛ „Света Марина“ съобщават още, че разполагат с всички необходими препарати за дезинфекция и защитни средства. Налични са и всички необходими количества медикаменти и консумативи.

 

Ръководството на болницата ще уведомява ежеседмично каква е реалната ситуация в лечебното заведение.

 

Междувременно стана ясно, че първата болница само за Ковид пациенти у нас изпитва недостиг на средства, кадри и апаратура.

 

Общинската болница МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив обяви, че финансовият лимит, определен от Здравната каса за текущия месец, е вече изчерпан, и е наполовина от средствата, които ще са наобходими при запълването на всички 132 места за пациенти с коронавирус.

 

По-рано през този месец оперативният щаб в София предложи УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ да приема само пациенти без Ковид-19 и да стане чиста от Ковид болница, след като бъдат изписани настанените към момента пациенти с коронавирус.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се разпореди по-рано през този месец областните щабове да обособят болници за лечение само на Ковид-19 във всички големи градове, но засега „Свети Мина“ в Пловдив е единственото такова лечебно заведение.

 

Задължителното болнично лечение на Ковид-19 отпадна след промени в Закона за здравето, а народните представители решиха болниците, които не изпълняват заповедите на здравния министър за преструктуриране, да бъдат глобявани.

 

При първо нарушение глобата ще бъде между 3 и 10 хил. лв., а при второ ще бъде прекратяван договора на НЗОК със здравното заведение за срок от три месеца.