В столичната болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се открива първият специализиран кабинет за ваксинация срещу Ковид-19 на хора на възраст над 65 години.

 

Той се намира в основната сграда на болницата и ще заработи от 7 април, съобщават от лечебното заведение. Работното време е от 10:00 до 16:00 часа.


 

Приемът за ваксинация става след задължително записване на час на телефон 0885 94 73 50, за да няма струпване на хора.

 

Първоначално кабинетът ще работи само с ваксините на Oxford/AstraZeneca. Очаква се скоро да има и наличност от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna

 

Това е вторият кабинет за имунизация срещу Ковид-19, който се разкрива в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Първият работи в двора на болницата и предлага зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират с Oxford/AstraZeneca.

 

В него с предимство се имунизират лица, записани за ваксинация за съответния ден в единния електронен регистър, но се приемат и хора без предварително записване.

 

Работно време на имунизационния кабинет е от 8:00 до 19:30 ч., включително в събота и неделя.

 

От 4 април зелените коридори за ваксиниране срещу Ковид-19 работят всеки ден и във ВМА. Всички желаещи, без записан час в Националната здравно-информационна система, могат да се имунизират във ваксинационния център на ВМА от 08:00 до 18:00 ч. в работните дни, както и от 09:00 до 17:00 ч. през почивните. И във ВМА на този етап са налични само ваксините на AstraZeneca.

 

През тази седмица работи и зеленият коридор за ваксиниране в „Пирогов“ без предварително записване на час и с възможност за издаване на международен сертификат. Четирите ваксинационни пункта в Пирогов са с работно време от 08:30  до 17:00 ч.

 

През март в „Пирогов“ стартира и програма за белодробна рехабилитация след тежко преболедуване от Ковид-19.

 

В Александровска болница имунизирането срещу Ковид-19 също се извършва без предварително записване в мобилния пункт пред бариерата на болницата. Работното му време е от 9:00 до 17:00 ч.