Оnline безплатен курс „Първи грижи за новороденото“ за бъдещи родители са подготвили от УМБАЛ Пловдив и фондация „За Нашите Деца“ и УМБАЛ Пловдив. Виртуалната практическа лекция с началника на Отделението по неонатология д-р Диана Аргирова е днес 30 юни, от 14 до 16 ч. и дава възможност за включване на семейства от цялата страна.


Майките и татковците ще се научат от д-р Аргирова как да къпят и хранят правилно своето бебе, как да се грижат за неговата кожа, както и много други интересни и важни подробности, които ще им помогнат да се чувстват напълно подготвени за появата на новия член на тяхното семейство. 


За да се включат в онлайн изданието на курса, родителите е необходимо да потвърдят своето присъствие на email: s.alexandrova@detebg.org или на телефон 0885 764 838. Лице за контакт е Стела Александрова, социален работник към Център за обществена подкрепа „За деца и родители”- Пловдив.Д-р Диана Аргирова е сред редовните и любими лектори на нашия „Форум бременност и детско здраве“. Не веднъж пред Puls.bg тя е давала ценни съвети на бъдещите родители в отглеждането на новородените бебета в първите им дни у дома. „Само в този период от живота на човека се случват толкова много уникални събития. Бебето започва самостоятелен живот и го прави толкова успешно, все едно това е най-лесното нещо на света. Отдава му се, защото през цялата бременност се е подготвяло за този момент. Бебето преминава от живот във водна към суха среда. Започва да диша самостоятелно с първия си плач и започва да се храни само“, споделя тя.


Обичайният съвет на началника на Отделението по неонатология към семействата е да обичат бебето, така че до да го усети. И това е най-важната грижа. „Доверете му се! Опитайте се да го разберете. Не го контролирайте и не му налагайте Вашите правила! Забравете страха си и това, че нямате опит. Учете се от детето си - с вродените си рефлекси и жаждата си за живот то ще Ви води в правилна посока“, споделя д-р Аргирова. Още от нея четете в статията „Доверете се на новороденото“.