Университетската многопрофилна болница в Пловдив получи голямо дарение, включващо 80 болнични легла и матраци за тях, 5 колички и 5 ролатора за хора с увреждания и 6 палета с медицински консумативи.

 

Благотворителната акция се осъществява благодарение на д-р Валентин Джонов, професор по анатомия към университета в швейцарската столица Берн. Медикът повече от две десетилетия е част от швейцарската здравна система.


 

В момента проф. Джонов е председател на Дружеството на анатомите в Швейцария и ръководител на Малтийския орден, разказва началникът на Клиниката по урология към „УБМАЛ-Пловдив“ проф. Димитър Шишков. Той е специализирал в Университетската клиника по урология в болница „Инзел шпитал“ в Берн, откъдето поддържа колегиални отношения с проф. Джонов. Дарението се осъществява и с помощта на Българското посолство в Швейцария.

 

„Признателни сме на проф. Джонов за усилията, които полага да подкрепи „УМБАЛ-Пловдив“, заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Динчо Генев. - Благородният жест е изключително ценен, защото е направен от човек, който се стреми колегите му да лекуват пациентите си по европейски стандарти. Този жест на внимание и загриженост означава много, защото е направен в момент на пандемия от коронавирус.“

 

По-рано през тази година фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителна акция за осигуряване на специализирана медицинска техника за отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“. В него ежегодно се полагат грижи за около 170-200 недоносени бебета от цялата страна. Отделението се нуждае от система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и осигурява по- добър венозен достъп.

 

Благодарение на благотворителни инициативи на фондация „Нашите недоносени деца“ досега отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ е получило кувьоз, монитори за наблюдение, кислородни апарати и столове за кърмене. С тяхна помощ е обзаведена и специалната семейна стая, където родителите имат възможност да общуват с децата, докато са в лечебното заведение.

 

От „УМБАЛ-Пловдив“ съобщават, че предстои да бъдат организирани и други дарения, които ще бъдат насочени към малки лечебни заведения в страната, в Смолян, Стара Загора, Ямбол и др., които имат реална нужда от помощ.