Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова се срещна с ръководствата на университетската многопрофилна болница „Лозенец“ и на специализираната детска болница ''Проф. д-р Иван Митев'', като тема на срещата беше проектът за вливането на едното дружество в другото.

 

Пред здравния министър изпълнителният директор на УМБАЛ „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев настоя лечебното заведение да запази статуса си и да продължи да работи като база за обучение на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 


 

„Поехме управлението на болницата в много тежък момент – тя беше в лошо финансово състояние и с просрочени задължения“, посочи доц. д-р Горнев. Той уточни, че болница „Лозенец“ е ключово лечебно заведение и затова не трябва да се прибързва в решенията за преобразуването ѝ.

 

„Срещата е ползотворна, защото се обединихме около това, че учебният и лечебният процес в болница „Лозенец“ трябва да продължат незабавно при гарантиране високо качество както на обучението, така и на медицинската грижа, оказвана на пациентите“, заяви проф. Сербезова.

 

По време на срещата с директора на специализираната детска болница ''Проф. д-р Иван Митев'' д-р Благомир Здравков и с проф. Иван Литвиненко стана ясно, че екипът на педиатрията е изготвил проект за подобряване на условията в лечебното заведение до намирането на окончателно решение относно изграждането на нова детска болница. 

 

Д-р Благомир Здравков пое ангажимент следващата седмица да запознае здравния министър с изготвения проект. „Нашата цел е да съхраним екипа, граден десетилетия назад. Предприемането на действия без направен подробен функционален анализ ще демотивира специалистите. Има риск голяма част от тях да откажат евентуална смяна на работното си място“, заяви д-р Здравков. 

 

„Задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства е абсолютно необходим. Именно затова предпочетох временно да замразя действията по вливането, за да съм сигурна, че ще вземем най-доброто решение за българските деца, за работещите в двете болници и за студентите на Медицинския факултет на Софийския университет“, заключи здравният министър.

 

Напомняме, че в знак на протест Медицинският факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” прекрати всичките си учебни занятия и стажове до изясняване на случая. Към момента официалното изявление на факултета е, че считано от 16-ти декември, 2021 г. се възстановяват всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет.

 

„Не е редно да страда учебният процес и това не бива да се допуска, особено в тази ситуация при недостиг на лекари“, категорична беше проф. Сербезова на обща среща с ректора на Софийския университет акад. Анастас Герджиков.  Във факултета учат 1 100 студенти, а болница „Лозенец“ е базата за обучение на университета. 

 

Относно изграждането на нова детска болница проф. Герджиков посочи, че Софийският университет е съгласен с изграждането ѝ на територията на болница „Лозенец“. „Но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“, категоричен е акад. Герджиков. Според него трайният изход от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към Софийския университет.