Нов 4D ехограф за фетална морфология получи УМБАЛ Бургас. Апаратът, който бе предоставен на Отделението по гинекология, е доставен по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи" по програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве". Те се осъществяват с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. 

 

Проектът, по който е закупен апаратът, се изпълнява от Министерство на здравеопазването. "Новата апаратура ще подобри грижата за бременните жени в Бургаска област и ще осигури по-широк достъп до високоспециализирани изследвания, следящи вътреутробното развитие на плода. Разполагаме и с друг ехограф 4D, имаме и колеги, които са преминали обучения за фетална морфология в "Майчин дом", коментира д-р Радослав Горанов, началник на отделението по гинекология. 


 

Ехографът е от последно поколение модели. Чрез него ще се извършва фетална морфология при бременните. Изследването е безопасно и дава обстойна представа за състоянието на основните системи и органи на плода през три етапа от бременността. 

NEWS_MORE_BOX

 

По-рано бургаската болница получи 15 картини. Те са дарение от унгарският посланик в България - Нейно превъзходителство Текла Харангозо. Тя прави жеста от благодарност за грижите, които лечебното заведение полага за унгарска гражданка, която през лятото катастрофира и се лекува близо месец в болницата. 

 

Ръководството на УМБАЛ Бургас предвижда и възможността за провеждане на обучения на бургаски лекари в Унгария.